DAN OPĆINE ŽEPČE

DAN OPĆINE ŽEPČE

Žepče 14. oktobar obiježava kao Dan Općine. Taj dan je prilika da se sumira urađeno između dva praznika, da se dodjele javna priznanja onima koji su u protekloj godini bili najvrijedniji u činjenju za Općinu i njene žitelje.

Običaj je održan i ove, 2014. godine- U Žepću je nizom manifestacija obilježen Dan Općine, a svakako centralni događaj bila je svečana sjednica općinskog vijeća na kojoj je načelnik Mato Zovko podnio kratak ekspoze o godini između dva praznika koja je karakteristična „po nečemu što stanovnici i istorija žepačkog kraja nisu obilježili više od jednog vijeka“.

-Susreli smo se sa elementarnom nesrećom koja nas je pogodila u manje od dva mjeseca tri puta. To je više nego u cijeloj povijesti Žepča,-kazao je Zovko.

On je, u obraćanju učesnicima svečane sjednice ,koja je održana u Sali Doma kulture gdje su još jedan izuzetan nastup zabilježili učenici Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ istakao da se Žepčaci stoički nose sa posljedicama poplava i klizišta i da su na putu da riješe probleme pred koje ih je priroda stavila.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Žepče dodijeljene su tri Nagrade Općine Žepče i to UNDP-u Razvojnom programu UN-a za obnovu poslije poplava, Ambasadi Ujedinjenih arapskih emirata te Delegaciji Evropske unije u BiH. Istovremeno dodijeljene su 33 zahvalnice institucijama, organizacijama i ustanovama koje su dale doprinos u obnovi stradalih naselja žepačke općine u nedavnim poplavama. Među dobitnicima priznanja je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja je istaknuta kao izuzetno kooperativan i operativan faktor u otklanjanju posljedica prirodne nesreće u Općini Žepče.

Sa govornice na svečanosti, učesnicima se obratio i premijer ZDK Munib Husejnagić koji je izdvojio Opčinu Žepče kao izuzetno organizovanu i uređenu sredinu koja kvalitetno rješava probleme stradalog stanovništva.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća Žepče , odvojene delegacije su položile cvijeće na spomen obilježja poginulim borcima i bojovnicima u ratu 1992-1995 godine, a delegacije simpatizera i boraca SUBNOAR-a su odali poštu na spomeniku borcima narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. Koji su učestvovali u borbama za oslobađanje ovog grada.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *