Oprez pri kupovini kurbanskog mesa

Iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona uputili su upozorenje javnosti u vezi sa kupovinom mesa za predstojeći muslimanski praznik Kurban bajram. Naime, s ciljem zaštite zdravlja ljudi od već prisutnih zaraznih bolesti koje se sa životinja prenose na ljude (zoonoze), upozoravaju se svi prodavci, ali i kupci životinja (kurbana) da vode računa da životinje u prometu moraju biti obilježene propisanim ušnim markicama i moraju imati odgovarajuću prateću dokumentaciju.

U ovu dokumentaciju spada: svjedodžba o zdravstvenom stanju izdata od nadležne veterinarske organizacije, i to ne starija od 10 dana, a koja mora odgovarati ušnom broju, odnosno samo toj životinji. Uz to, ako se radi o krupnoj životinji (govedo), takva životinja mora imati i pasoš izdat od Agencije za obilježavanje životinja BiH. Ako se kupuju ovce, prodavac mora imati potvrdu o izvršenom obilježavanju i provedenoj vakcinaciji stada protiv bruceloze, s tim da se ne mogu klati životinje vakcinisane u periodu manjem od 3 mjeseca prije klanja. Napose, vozilo kojim se vrši prevoz životinja mora biti prethodno očišćeno, oprano i dezinficirano, o čemu se mora posjedovati odgovarajuća potvrda.

Kantonalna veterinarska inspekcija vršit će pojačanu kontrolu prometa na stočnim pijacama i putnim pravcima u Zeničko-dobojskom kantonu, a protiv prekršilaca će biti poduzimane rigorozne sankcije.

Press služba ZDK

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *