Saopćenje za javnost

Nakon održane hitne telefonske sjednice Upravnog odbora Jedinstvene organizacije mladih ( JOM ) iz Jelaha, a povodom sramnog i varvarskog rušenja ciglanskog dimnjaka u Jelahu ( simbola Jelaha ) izdaje se slijedeće

Saopćenje za javnost povodom sramnog i varvarskog rušenja ciglanskog dimnjaka u Jelahu (simbola Jelaha) dana 05.11.2010. godine

Poštovani,

građani Jelaha, općine Tešanj i svih susjednih općina ovim putem kao vodeća nevladina organizacija na području općine Tešanj, kao i glavni aktivisti u realizaciji mnogih projekata u MZ Jelah izražavamo svoje apsolutno neslaganje sa današnjim sramnim i varvarskim rušenjem ciglanskog dimnjaka u Jelahu ( simbola Jelaha ).

U cilju potpunog i pravilnog upoznavanja javnosti sa cjelokupnim dešavanjem oko ciglanskog dimnjaka u Jelahu, dužni smo istaći slijedeće.

Naime, u toku 2008. godine smo odmah nakon što je najavljeno prvo rušenje ciglanskog dimnjaka pokrenuli peticiju za očuvanje najstarijeg industrijskog objekta na području općine Tešanj i simbola Jelaha, te smo nakon pokrenute peticije protiv rušenja ciglanskog dimnjaka, za samo nekoliko dana uspjeli sakupiti preko 1.000 potpisa građana, koji su nam svojim potpisima pružili podršku i time se jasno usprotivili donesenom Regulacionom planu kojim nije predviđen njegov ostanak. Osim toga pokrenuli smo i proceduru za njegovo proglašenje nacionalnim spomenikom BiH pred Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te je ista nakon toga zabranila preduzimanje daljnih radnji inicijatorima za njegovo rušenje. Ovim radnjama smo samo privremeno uspjeli spriječiti njegovo rušenje u toku 2008. i 2009. godine, ali se nažalost inicijator njegovog rušenja nije smirio sa preduzimanjem daljnih radnji ka njegovom rušenju. Za vrijeme pokretanja navedenih procedura bili smo izloženi određenom pritisku od strane načelnika Općine Tešanj Fuada Šišića koji je dopisom od 24.12.2008. godine zatražio povlačenje pokrenute inicijative – postupka za očuvanje najstarijeg industrijskog objekta na području općine Tešanj i simbola Jelaha, te je Načelnik predložio da se nakon što se isti sruši napravi njegova maketa, koja bi bila postavljena u budućem muzeju u Tešnju. Ogorčeni ovakvim stavom Načelnika odmah nakon toga smo uputili naše izjašnjenje sa konkretnim prijedlozima za rješavanje nastale situacije, a sve u cilju očuvanja ciglanskog dimnjaka i sprečavanja kršenja prava građana na kulturno nasljeđe svojih predaka.

U predmetnom odgovoru Načelniku općine Tešanj Fuadu Šišiću smo istakli između ostalog i slijedeće, te ga prenosimo u većem dijelu, a što je za javnost veoma bitno za razumjevanje cjelokupnog dešavanja u ovom događaju:

Istakli smo da je stav većine stanovnika MZ Jelah da dimnjak treba i može ostati na svom mjestu, te da isti ne predstavlja smetnju za daljnju izgradnju na tom području. Znači, da se mi kao građani Jelaha uopće ne protivimo izgradnji i podržavamo je sve dok u tom procesu ciglanski dimnjak ostaje na mjestu na kojem je već 68. godina.

Pokretanje postupka pred Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je bilo nužno, jer strukture općine Tešanj uopće nisu shvatile ili nisu htjele da shvate kulturnu vrijednost samog objekta i njegov značaj za cijelu općinu. Pored toga, važno je istaći da je donošenje samog Regulacionog plana direktni udar na kulturno nasljeđe naših predaka i predstavlja primitivni barbarski čin, ravan granatiranju i rušenju imovine u Jelahu u toku agresije na BiH.

Ovim sramnim postupkom, općinski vijećnici su pokazali koliko cijene prošlost općine čiji su stanovnici, te je očito da im je najlakše izglasati plan kojim se pravno dozvoljava rušenje najznačajnijeg dijela Jelaha, a da isti kroz cijeli svoj mandat ni jednom odlukom nisu doprinijeli njegovom razvoju

Što se tiče naše emotivne veze sa ciglanskim dimnjakom, ona je toliko jaka da ćemo iskoristiti sva pravna sredstva za njegovo očuvanje,

U ovakvoj situaciji postavlja se pitanje da li bi građani Tešnja pristali na rušenje dijela ‘’ Gradine ‘’, a da se na tom mjestu privatnoj firmi dozvoli da napravi skladište građevinskog materijala ?!

Žalosno je da ovo nije jedini primjer da je općina Tešanj pravno dozvolila rušenje jednog kulturnog dobra ili da nije preduzela mjere za zaštitu spomenika, već je to dopuštenu i firmi ‘’ Farex ‘’ koja je u toku 2008. godine srušila jedinu spomen ploču borcima NOB-a, koji se nalazio na zgradi stare škole u Jelahu. Rušenje ovog spomenika bi samo mogli uraditi fašisti i poštovaoci djela i lika zločinca iz II. Svjetskog rata – Adolfa Hitlera.

Zbog svega izloženog, kao građani Jelaha i članovi JOM-a, kategorički odbijamo Vaš prijedlog za povlačenje pokrenutog postupka, ali Vam u isto vrijeme nudimo konkretne prijedloge kojim bi se Vi kao prvi čovjek općine zauzeli da naše zajedničko kullturno dobro ostane i budućim generacijama. Osim Vama, iznesene prijedloge uputićemo i Općinskom vijeću, a po potrebi i drugim institucijama i organizacijama na području ZE-DO Kantona i države BiH.

Predlažemo Vam, da prije završetka postupka kod Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i bez obzira na ishod postupka preduzmete slijedeće mjere i iskoristite sve Vaše ovlasti, a prije svega da:

1. po hitnom postupku predložite izmjenu regulacionog plana kako bi se spriječilo

rušenje ciglanskog dimnjaka i njegov ostanak kao kulturnog dobra

1. osigurate sredstava iz budžeta Općine Tešanj ili od firme IGM ‘’ Usora’’ ili privrednika za njegovu restauraciju
2. u potpunosti sarađujete sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i kao prvi čovjek Općine pružite svu stručnu i finansijsku pomoć za očuvanje ciglanskog dimnjaka kao kulturnog dobra
3. preduzmete sve mjere u Vašem mandatu kako bi se u budućnosti spriječilo

barbarsko ponašanje općinskih struktura kroz omogućavanje uništavanja spomenika kulture na cijelom području općine Tešanj.

Pored iznesenog, a vezano za dio u Vašem dopisu od 24.12.2008. godine kojim ukazujete na potrebu za brzo donošenje odluka u cilju razvoja i kreiranja boljeg ambijenta koji najviše treba upravo mladima, dužni smo Vam kao novom/starom načelniku da ukažemo na slijedeće:

Od kraja posljednjeg rata primjetan je određeni napredak razvoja Jelaha, koji se najviše ogleda u broju otvorenih privatnih firmi i samostalnih trgovinskih radnji. Međutim, taj segment razvoja Jelaha nije praćen kvalitetnim urbanističkim i infrastukturnim sadržajem, a podrška od strane općine Tešanj nije ni blizu realnim potrebama.

Tako se u proteklih 10 godina sa sigurnošću može reći da je kvalitet života u Jelahu doveden na minimum, što je dovelo do direktnog ugrožavanja sigurnosti i zdravlja svih stanovnika Jelaha.

Ovo se posebno ogleda u tome da u navedenom periodu nije riješen ni jedan od ključnih problema Jelaha, a prije svega:

– neregulisanje centralne raskrsnice ( godišnje desetine saobraćajnih nesreća i isto toliko nastradalih )

– ruševni Dom Kulture ( ‘’ Dom Čačkalica ‘’ ili ‘’ Dom straha i užasa ‘’ ), a samim tim i apsolutni nedostatak prostora za mlade i realizovanje pozitivnih akitvnosti.

– previsoko zagađenje zraka u zimskom periodu zbog neadekvatnog regulisanog

sistema grijanja i potpune nezainteresovanosti općine Tešanj za rješavane ovog

problema

– zakrčenje trotoara i onemogućavanje kretanja pješacima zbog nepropisnog parkiranja automobila

U narednom periodu pokrenut ćemo javne kampanje i peticije zbog nerješavanja

navedenih problema i iskoristit ćemo sva pravna sredstva kako bi građani Jelaha

napokon imali život dostojan čovjeka u 21 stoljeću.

Na ponuđene prijedloge Načelnik općine Tešanj Fuad Šišić se nikada nije udostojio ni da odgovori, te je svjesno nastavio sa podrškom inicijatorima za nastavkom rušenja ciglanskog dimnjaka, što su konačno i dana 05.11.2010. godine i učinili. Ovakvim postupanjem Načelnik općine Tešanj Fuad Šišić i direktni nalogodavci rušenja ciglanskog dimnjaka su postali vječni neprijatelji građana Jelaha i svih ostalih dobronamjernih ljudi koji su bili protiv njegovog rušenja. Nažalost ciglanski dimnjak nakon skoro 70 godina svog postojanja više ne postoji, a mi i buduće generacije se svim demokratskim sredstvima trebamo oduprijeti nametanju zakona kapitala kojim se ruše sve naše vrijednosti i svetinje, a samim time i naše dostojanstvo.

Rušenje ciglanskog dimnjaka je pomno i sramotno isplanirano i pod okriljem noći skriveno od naših pogleda… Napravit ćemo spomenik rušiteljima da ih bude vječni sram i osuda njihovog postupka od nas sadašnjih, kao i generacija koje dolaze. Krajnje je vrijeme za promjene i da se stanovnici Jelaha počnu poštovati kao ravnopravni građani Općine Tešanj, a da Jelah dobije status kakav i zaslužuje, a ne da samo bude izvor iz kojeg se uzimaju sredstva, a ništa se ne ulaže za njegov razvoj.

Ovim putem tražimo hitno održavanje sjednice Savjeta i Skupštine MZ Jelah, kao i Općinskog vijeća Tešnja, kako bi se ustanovilo na osnovu čega i ko stoji iza rušenja ciglanskog dimnjaka ( simbola Jelaha ) , a zatim i donošenje deklaracije kojom se osuđuje ovakav varvarski čin protiv stanovnika MZ Jelah.
Na kraju pozivamo sve dobronamjerne građanke i građane koji su protiv ovog varvarskog čina da nam u narednom periodu pruže punu podršku za naše buduće zakonom dozvoljene akcije građanske neposlušnosti, bojkota proizvoda inicijatora rušenja ciglanskog dimnjaka, proglašavanje određenih osoba nepoželjnim i dr…
” Ko Jelah voli neka da svoj glas, ko Jelah izda neka ga je sram ”.

Jelah, 05.11.2010. godine

Predsjednik UO:
Hasaničević Edin

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *