Osnovano prvo Savjetodavno vijeće

U Mješovitoj srednjoj školi, Tešanj osnovano je prvo Savjetodavno vijeće za stručno obrazovanje i obuku u BiH.

Savjetodavno vijeće za stručno obrazovanje i obuku (VET) Mješovite srednje škole u Tešnju zvanično je osnovano na prvoj sjednici Vijeća, koja je u direkciji tešanjske srednje škole održana u utorak, 30. novembra 2010. godine.  
Uspostavom Savjetodavnog vijeća poslodavcima tešanjske regije data je mogućnost da direktno utiču na izradu nastavnih planova i programa, kao i programa obrazovanja odraslih, kako bi se što bolje odgovorilo na potrebe tržišta rada. Savjetodavno vijeće za stručno obrazovanje i obuku Mješovite srednje škole u Tešnju predstavlja pilot projekat koji podržava FIRMA konzorcij BiH i prvo je takve vrste u zemlji.
Na osnivačkoj sjednici u Tešnju članovima Savjetodavnog vijeća proglašeni su predstavnici tri vodeće tešanjske firme –  Alpina Bromy  i Contesa, iz sektora kožne i tekstilne industrije, i Mann+Hummel ba , iz metaloprerađivačkog sektora, kao i predstavnici općinskog Zavoda za zapošljavanje Općine Tešanj, Tešanjske razvojne agencije (TRA) i Mješovite srednje škole Tešanj.
Muhamed Džihić, predstavnik Općine Tešanj i Tešanjske razvojne agencije, izabran je za predsjednika ovog Savjetodavnog vijeća.
Želim istaći da ovo Vijeće predstavlja prizmu kroz koju će se prelamati interfejsi poslodavaca kompletne regije Tešanj, te da ono ima ambiciju da postane kanal pozitivnih promjena, kako u svijetu obrazovanja, tako i na tržištu rada, naglasio je Džihić  
Dosadašnji dijalog između predstavnika stručnog obrazovanja i obuke sa jedne i predstavnika tržišta rada, sa druge strane je bio nedovoljan i sporadičan. Uzimajući to u obzir, USAID-Sida FIRMA projekat je, putem uspostave savjetodavnih vijeća za stručno obrazovanje i obuku na školskom, općinskom, kantonalnom i entitetskom nivou,  inicirao program koji bi ohrabiro dijalog između predstavnika industrije i predstavnika formalnih i neformalnih obrazovnih institutucija.

Osnovi cilj ove inicijative je da se istakne uloga i svrha savjetodavnih vijeća i da se svim zainteresovanim stranama omogući uticaj na stručno obrazovanje i obuku, kao i učešće u donošenju odluka na svim nivoima.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *