Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 205. sjednice

Vlada Zeničko-dobojskog kantona održala je danas svoju 205. sjednicu na kojoj je donesena odluka o utvrđivanju cijena lijekova sa esencijalne Liste, predložene od strane Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK. Nakon provedene procedure izbora najpovoljnijih ponuđača utrvrđena je „A“ i „B“ lista lijekova. Na predloženim listama zastupljen je širi asortiman lijekova za 16 odsto u odnosu na dosadašnju esencijalnu listu, psoebno kad se radi o lijekovima za bolesti resporatornog sistema,  malignih oboljenja, antibiotika i drugih vrsta. Na „A“ listi su lijekovi koji idu stoprocentno na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, a na „B“ listi lijekovi kod kojih pacijenti plaćaju participaciju. Utvrđivanjem ovih lista, kao privremenih, do provođenja postupka tendera prema Zakonu o javnim nabavkama, prevazilaze se nastale teškoće u snabdjevanju stanovništva esencijalnim lijekovima. Da bi se građanima koji se liječe u zdravstvenim ustanovama na području ZDK olakšao izbor lijeka, u svim ambulantama uskoro će biti postavljene pomenute dvije liste, kako bi  pacijenti prije odlaska ljekaru mogli izabrati lijek koji im više odgovara, prema njihovim potrebama  i mogućnostima.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK za isplatu 371.385 KM za smještaj studenata u studentske centre za period januar – mart 2011. godine. Odobreno je i po 900 KM za uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja za prva tri mjeseca 2011, za samostalne umjetnike Ahmeta Hundura iz Tešnja i Kemala Mahmutefendića iz Zenice. Ova sredstva isplaćuju se po osnovu Zakona o samostalnim umjetnicima i kriterijima Stručnog vijeća osnovanog od strane resornog ministarstva. Pošto je utvrđeno da pomenuti umjetnici ispunjavaju zakonske uslove, to je udovoljeno njihovom zahtjevu. Iz resora Ministarstva obrazovanja, danas je Vlada ZDK dala saglasnost da se Lejla Sarajlić imenuje za direktoricu Osnovne škole „Hasan Kikić“ u Zenici.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice je predložilo, a Vlada usvojila Zaključak o pokretanju postupka nominiranja za poziciju člana Upravnog odbora Federalnog zavoda penzijsko/invalidskog osiguranja te imenovala komisiju za provođenje procedure izbora. Na kraju, Agenciji za privatizaciju Ze-do kantona odobreno je 80.000 KM za finansiranje redovnih obaveza i aktivnosti u periodu januar –mart 2011. godine.

Press služba ZDK

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *