OO SDP Tešanj: Saopćenje za javnost

Neustavan i nezakonit izbor Predsjedavajućeg OV Tešanj

Prekinuta 26. sjednica Općinskog vijeća Tešanj, održana 28.02.2011. godine, zbog poslaničke nemogućnosti da se na istoj izvrši izbor Predsjedavajućeg OV Tešanj, nastavljena je 04.03.2011. godine.
Na nastavku sjednice se nastavilo sa postupkom izbora Predsjedavajućeg.
SDP je, u skladu sa ustavnim odredbama i Odlukom o konstitutivnosti naroda na cijelom području BiH, ponudio kandidate Vedran Kasera i Dajanu Bašić, a BPS i SDA Esmira Subašića , odnosno Amira Kurtića.

Upozorenja i argumenti Kluba vijećnika SDP-a, bahatošću zamjenika predsjedavajućeg OV Rasima Omerbašića, nisu se željela ni saslušati. Očigledno, bez obzira na neutemeljena obrazloženja za smjenu Predsjedavajućeg OV Tešanj Vedrana Kasera, zadani cilj i manipulacija vijećnicima, pa i pritiskom na određene, od strane općinskog rukovodstva SDA, smjena je morala biti izvršena.

Klub vijećnika SDP-a nije želio učestvovati u ovom bezrazložnom i nasilničkom činu i napustio je sjednicu, uz najavu da neće učestvovati u radu OV dok nadležne institucije na daju svoje tumačenje o ustavnosti i zakonitosti ovakvog postupka.
Smjena predsjedavajućeg OV Tešanj Vedrana Kasera iz reda SDPBiH i izbor Esmira Subašića, iz reda BPS je samo potvrdila trgovinu SDA i BPS.

Postoje sumnje u još nešto pride, samo da SDA ponovo bude u poziciji apsolutne vlasti.
Iako je predsjedavajući samo jedan od vijećnika i niti odlučuje, niti je izvršna vlast. Od njega ne zavisi ni loši niti dobri rezultati za opće stanje na Općini i ova smjena neće ništa tome doprinijeti, osim što će SDA nastaviti svoju dvadesetogodišnju samovolju, poduprta strankom BPS.

Zapravo, OV Tešanj gubi svoju ulogu kao zakonodavno tijelo i apsolutni vladar postaje Općinski načelnik, eksponent politike Općinske organizacije SDA Tešanj.
Bez obzira i da je postupak smjene predsjedavajućeg OV formalno-pravno ispravna, ljudski politički je bespotreban i štetan.

Općinska organizacija SDA Tešanj je pokazala koliko stoji iza mladih i obrazovanih ljudi, koliki je pobornik multietničke i demokratske BiH, koliko je za konstitutivnost i ravnopravnost svih i na svakom pedlju BiH i dalje.
Na kraju, SDA je pokazala i svoju iskrenost i dobre namjere potpisujući Programsku platformu sa SDP i drugima za formiranje državne vlasti na višim nivoima.

Izgleda da će do podne biti jedno, a popodne nešto drugo, zavisno šta im bude negdje i kad odgovaralo da se i dalje, kao gubitnici oktobarskih izbora, održe na vlasti.

Što je najpogubnije u svoj ovoj ujdurmi SDA i BPS, da svojim postupcima daju signal i drugima da mogu činiti tamo gdje su i oni „u svojoj vjeri na svojoj zemlji“, kako su ovih dvadeset godina SDA i njeni koalicioni partneri i formirali vlast i vladali sudbinama našim.

U pravu su oni koji kažu da se neke političke stranke deklarišu, kao probosanske i državotvorne, ali svojim postupcima, izgleda tako, imaju neke skrivene namjere.

Dakle, SDPBiH neće, kao i sam Vedran Kaser, ništa izgubiti, naprotiv…

Ali, gdje je tu BiH?

Dokle će građani, a i narodi, BiH biti zatočenici dosadašnjih politika retrogradnih i dezintegracionih snaga, manipulatora iz sjene, samo da bi sačuvali svoje stečene pozicije i kapital?!
Nadati se da narod zna odgovor na ovo pitanje, kao što je znao naći odgovor i za mnoga teža pitanja.

Komisija za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *