Prijestolonasljednikovićka – Safer Grbić

U sklopu kulturne manifestacije „Tešanjsko proljeće“, u prostorijama Opće biblioteke Tešanj 18 .marta sa početkom u 18:30 sati premijerno je predstavljena zbirka pjesama „Prijestolonasljednikovićka“ autora Grbić Safera.
„Bila je to promocija koja se razlikovala svojom posebnošću od drugih. Na samome ulasku u dvoranu mogao se osjetiti zanosan miris svijeća i mirisnih štapića, a dekoracija ružama i opera koju je pjevao operni pjevača Milorad Stokina iz Beograda budila je u nama osjećaje kao da se nalazimo u nekoj drugoj dimenziji…“ – izjavili su prisutni.

Stihozbirka „Prijestolonasljednikovićka“ je oda ženi u kontekstu političke, emocionalne i ovozemaljske zbilje budući da Grbić ženu stavlja na prvo mjesto u geopolitičkom realitetu.

Izdavač ove zbirke pjesama je izdavačka kuća „Arte“ iz Beograda čiji je glavni i odgovorni urednik Miodrag Jakšić, inače sekretar Ministarstva za dijasporu Republike Srbije i autor šest knjiga za najmljađe.

„ Grbićeva stihozbirka u cjelini se može promatrati kao oda ženi, toj vječnoj misteriji, enigmi, zagonetki, tajni… „Prijestolonasljednikovićka“ može biti personifikacija svake žene ponaosob, njena pitanja, dileme, borbe, strahovi, čekanja, ratovi tobože za vlast, za krunu, se mogu doživljavati kao borba za onoga koga voli…“ – ističe Bazdulj Hubijar.
Po ovoj knjizi snimljeno je audio i video izdanje za slijepe i slabovidne osobe,a prodajom knjiga autor podržava rad fondacije „Cure“ koje se bore za ženska prava u Bosni i Hercegovini.

Na promociji u Tešnju je učestvovati oko 15 učesnika, a nakon Tešnja autor priprema promocije u Beogradu i Travniku, te centralnu promociju zbirke pjesma u Sarajevu.

O Tesanj Net

2 0 komentara

  1. sve cestitke mladi umjetnice nek te znanje vodi tamo gdje ti pozelis sve najbolje u daljnjem radu svaka ti cast

  2. Iskrene čestitke mladom umjetniku.
    Amile, kantonalni polaniče, izvini kamera te “neće” ;-)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *