Otvoren Eminagića konak

Svečanim presijecanjem vrpce, Općinski načelnik Fuad Šišić, zamjenik Španskog ambasadora u BiH Toribio de Prado, pomoćnik rezidentnog predstavnika UNDP-a Armin Sirćo i predstavnik UNESCO-a Siniša Šešum danas su  otvorili obnovljeni Eminagića konak, inače jedan od najstarijih, a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture u Tešnju.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik Ambasadora Kraljevine Španije u BiH Toribio de Prado, predstavnici MDGF-a, predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih nivoa vlasti, načelnici susjednih općina, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, projektatnt i nadzor Ferhad Mulabegović, kao i mnogobrojni gosti.

Ovom prilikom, prigodnim govorom prisutnim su se obratili Općinski načelnik Fuad Šišić, zamjenik Ambasadora Kraljevine Španije u BiH Toribio de Prado, pomoćnik rezidentnog predstavnika UN-a Armin Sirćo, predstavnik UNESCO-a Siniša Šešum i savjetnik Federalnog ministra kulture i sporta Mirsad Mujić.

Tačna godina izgradnje Eminagića konaka nije poznata, ali se pretpostavlja da je objekat mogao biti izgrađen u prvoj polovini 19. stoljeća. Objekat se od 2005. godine nalazi na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Rekonstrukcija i restauracija Eminagića konaka je trajala od 2006 do 2011. godine, a prema projektu koji je utemeljen na osnovu tehničkog snimanja objekta koje je 1971. godine izvršio Zavod za zaštitu spomenika. Obnova Eminagića konaka je koštala oko 450.000,00 KM, a sredstva za rekonstrukciju i restauraciju obezbijedili su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Tešanj, a od 2009. godine obnova Eminagića konaka realizovana je uz podršku Kraljevine Španije putem MDGF projekta Kultura za razvoj. Riječ je o  trogodišnjem programu koji, u okviru partnerskog odnosa, provode tri organizacije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini: UNDP, UNESCO i UNICEF.

.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *