Posjeta predstavnika ambasade Japana

Dana 26.07.2011.god. Općinu Tešanj i Agenciju za razvoj općine Tešanj TRA posjetili su predstavnici Ambasade Japana g. Joshiaki Makino, šef odjela za ekonomsku saradnju i gđa. Tomoko Koseko program menadžer. Goste su primili Doc.dr. Ismar Alagić, Savjetnik općinskog načelnika za pristup EU-fondovima i direktor TRA g. Hilmo Perčo sa saradnicima.

Tokom radnog sastanka gosti su iskazali poseban interes za projekte i programe podrške razvoju preduzetništva i sektora prerađivačkih djelatnosti koje pružaju općina Tešanj i TRA. Također, razgovarano je o budućim projektima općine Tešanj i mogućnosti saradnje sa Ambasadom Japana u narednom periodu. Prema riječima, Prvog sekretara Ambasade Japana u BiH g. Makino-a “općina Tešanj predstavlja dobar primjer stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i privlačenja inostranih investicija“. Sve to govori u prilog činjenice, da „u narednom periodu postoje dobri preduslovi za realizaciju investicija japanskih investitora na području općinine Tešanj“. Doc. Dr. Alagić je izjavio da „najveće priznanje radu općinske administracije u Tešnju predstavlja činjenica da je inicijativa za održavanje navedenog sastanka došla od predstavnika japanske ambasade uz zahtjev da predmet razgovora budu privredne teme i „dobre prakse“ općine Tešanj u razvoju preduzetništva i poslovne infrastrukture“.

Poslije održanog radnog sastanka, gosti iz Japana posjetili su firme : „Alpina Bromy“, „As Jelah“ i „Mann Hummel BA“. Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima ovih firmi g. Makino i gđa. Koseko uvjerili su se u bogato historijsko kulturno naslijeđe općine Tešanj posjetivši Stari Grad Tvrđavu i Eminagića konak.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *