PREDSTAVLJAMO: Safer Grbić

Kao što znate, cilj ovih predstavljanja je promocija mladih kvalitetnih umjetnika i uredništvo portala radi konstantno na pronalasku takvih. Kako odavno nismo uhvatili za razgovor jednog mladog kvalitetnog pisca, odlučili samo malo pažljivije zagrebati po netu i pronašli smo što smo tražili, čak i više od toga. U pitanju je Safer Grbić. Ovaj umjetnik ima osamnaest godina, student je Filozofskog fakulteta na Odsjeku za Filozofiju i Književnost naroda Bosne i Hercegovine i sigurno zaslužuje da ga postavimo pod reflektore portala www.mojesunce.net. Safer je već izdao nekoliko svojih knjiga i već sad možemo reći da je uspješno probio led na tom području.

Pored toga što redovno studira i piše kvalitetne knjige, Safer pohađa i Akademiju za političke lidere u Banja Luci, te obrazovne semestre Instituta za razvoj mladih Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Zanimalo nas je šta još ovaj svestrani umjetnik radi u životu i dobili smo zanimljiv odgovor.

Moje prezime je Grbić, a ime Safer koje predstavlja mjesec februar u Lunarnome obliku računanja vremena. Imam osamnaest godina i student sam Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na Odsjeku za Filozofiju i Književnost naroda Bosne i Hercegovine. Osim regularnog školovanja pohađam i Akademiju za političke lidere u Banja Luci, te obrazovne semestre Instituta za razvoj mladih Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Mišljenja sam da je obrazovnje neophodno za bilo koji vid napredovanja i društvene afirmacije, te slijedeći vlastito mišljenje cijelokupno slobodno vrijeme utrošim u nauku. Osim što učim kroz ovaj formalan vid obrazovanja, učim i neformalno radeći u Narodnoj skupštini Republike Srpske – Odbor za pitanja mladih. Putujući između ovih gradova, uglavnom žureći na predavanja, čitam savremenu bosanskohercegovačku i svjetsku književnost usljed čega zapišem i po neki stih. Do sada sam publikovao nekoliko poetskih cjelina u obliku knjige, audio i video zapisa, te organizirao izložbe svojih slika na samostalnim izložbama u regionu.

Pošto su posjetioci portala www.mojesunce.net u nekoliko navrata tražili da mladim umjetnicima postavljamo pitanja o zaradi i novcu i pošto smo i do sada praktikovali postavljati takvo pitanje, normalno – to pitanje nije moglo zaobići ni ovog mladog umjetnika, a šta je on odgovorio pročitajte u nastavku.

Moji izlasci su uglavnom izlasci na moje promocije, moji izlasci… (kao, s kime se družiš?) – su uglavom druženja sa prijateljima koji dođu na moje promocije i zapravo ja imam jako mnogo prijatelja – imam možda još više nego što znam… Međutim, ima i drugih koji me pri upoznavanju ne pitaju za osobne impresije nego „da li se od književnosti može živjeti?“
Istina o profitu u književnoj djelatnosti zavisi od toga da li ste vi angažovani – komercijalni pisac ili ste umjetnik smješten u vrijeme koje označavate svojom egzistencijom i samim time poimate se kao ogledalo društva u kojem se bavite naučno-stvaralačkim radom. Ukoliko pišete književnost koju vole široke narodne mase s kojima u simbiozi egistirate, naravno da ćete moći zaraditi od svojega pisanja, a još ukoliko pišete književnost koja nije u skladu sa savremenim kritičkim mišljenjem – književnost koja zaglupljuje prosti narod vi možete postati jedan veliki – mali bogataš. Kada uzmemo u obzir da je čovjek neuk kroz svoje povijesne konsvekvence, a do nauke je došao stečeno kroz evoluciju – onda je prirodno da neko štivo koje govori o konzervatizmu,komunitarizmu, reksizmu, nacizmu, fašizmu, radikalizmu i drugim načinima razmišljanja koje poziva na nedomkratske načine ponašanja bude jako traženo i poželjno u vremenu u kojem autor istoga egzistira. Nešto analogno tome jesu drugi umjetnici, prave i istinske vrijednosti čija egiszencija obično bude obilježena ne shvatanjem i ne razumijevanjem, obaveznim siromaštvom i životarenju na margini društva, a koji svjetsku pozornost steknu tek nakon vlastite smrti i čija vrijednost ostaje neupitna stoljećima poslije.

Kako smo bili ranije upoznati sa činjenicom da je Safer mladi umjetnik o kojem su mnogi mediji pisali i priče i članke, nismo mogli, a da ga ne upitamo koliko mu to pomaže. Zapravo, htjeli smo da saznamo da li jednu knjigu najbolje prodaje ime autora ili je od presudnog značaja kvalitet knjige.

Danas knjigu najbolje prodaju autori koji kada otvorimo konzevu mesnoga namaza za doručak iskoče iz konzerve. Metaforički, autori koji su stalno prisutni u medijima iz anonimusa postanu veoma važne društvene ličnosti koje od jednom pričaju o ekonomiji, politici, vjeri, globalnom zagrijavanju, ratu u južnoj Nijagari… Lično, medijsku pažnju sam zadobio svojim angažmanom i trudom da ostvarim svoje želje i snove koji spadaju u oblast interesovanja novinara. Moja posljednja knjiga Prijestolonasljednikovićka je zadobila Europsku pozornost, a to su sve vjerodostojno popratili bosanskohercegovački novinari. Zahvalan sam medijima što su do sada ukazivali na želju za saradnju i nadam se da i u budućnosti biti tako.

Kada smo Safera upitali da li postoje neki ideali koji ga vode kroz život, dobili smo kratak i jasan odgovor – Ne!, međutim, pitanjem o prioritetima u životu uspjeli smo izvući koju riječ više.

Prioritet u mome životu je biti sretna i zdrava osoba u kontekstu fizičkog zdravstenoga stanja jer mišenja sam da granice u koje je medicina smjestila „psihološki nestabilnu“ osobu nisu ispravne i gotovo pa sam siguran da ljudi koji su zatvoreni u ludnicama su „normalni“, a oni koji su ih tamo zatvorili su ludi. Iznimno su apstrakni načini regulisanja zakonitosti društva u „normale“ tokove i okvire s kojima se kao trebaju poboljšati standardi življenja – baš zbog takvih standarda nalazimo se u ekonomskim krizama, nuklearnim ratovima, odlascima na mjesec, gladi i žeđi. Stabilizacija vladavine sistema je neophodna, ali naše mišljenje je nebitno.

Bilo bi stvarno šteta da smo završili ovaj razgovor, a da nismo ovog mladog, svestranog i uspješnog umjetnika koji je najbolji savjet koji je dobio u životu, koji su mu planovi za budućnost i šta bi on preporučio mladim umjetnicima koji su tek na početku svog umjetničkog leta. Kako smo očekivali zanimljive odgovore, nismo se razočarali.

Najbolji savjet u životu sam dobio od jednoga vjerskog poglavara koji mi je rekao: „Poslanik s.a.w.s je svakoga dana molio Gospodara da mu prikaže stvari onakve kakve one zapravo jesu, a ne onakvima kakvim ih narod pokušava ih prestaviti“ i zbilja, razmišljao sam o značenju te poruke mjesecima dok nisam došao do samospoznaje i saznanja da svaki čovjek ima različit pogled na bilo što u svemiru.
U skorijoj budućnosti se mislim posvetiti studiranju i ljubavi – mome eliksiru egzistencije.
Mladim ljudima koji su tek počeli se baviti stvaralačkim radom bih preporučio da se dobro proispitaju da li je to ono u čemu se vide kroz život i da li je to što rade pozitivno za društvo ili nanose štetu. Ukoliko je njihov stvaralački rad negativan za društvo to je onda jednako koncentracijskom logoru, a ukoliko je njihov stvaralački rad dobar za društvo u kontekstu duhovnog, naučnog ili nekog drugog oblika uzdizanja onda svakako na tome treba raditi jer – Čovjek Može Sve!

I na samom kraju nezaobilazne asocijacije:

1. riječ: most – ljudi,
2. riječ: mrak – čovjek i
3. riječ: sunce – dijete.

Preporučujemo da pogledate i promo video (Prijestolonasljednikovićka).



Ovom prilikom se želimo zahvaliti Saferu na odvojenom vremenu za portal www.mojesunce.net. Sve informacije o ovom umjetniku potražite na njegovoj stranici http://www.safergrbic.com/.

(tekst: mojeSUNCE.net)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *