Potpisivanje Memoranduma o saradnji u okviru implementacije projekta TECEX

Danas, 19.10.2011. godine u 9:00 sati, u prostorijama Agencije za razvoj općine Tešanj/ TRA d.o.o. Tešanj je potpisan Memorandum o saradnji između Udruženja građana ”Sehara” Tešanj i TRA d.o.o. Tešanj na realizaciji projekta ”TECEX” (Izvrsnost Tešanjskih Zanata) koji na području općine Tešanj realizuje Udruženje građana ”Sehara” Tešanj u saradnji sa Agencija za razvoj općine Tešanj/TRA d.o.o. Tešanj i Javna ustanova ”Muzej” Tešanj a u sklopu UNDP-ovog projekta ”Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II) kojeg finansira Europska unija u iznosu od 1,5 miliona eura.

 Potpisivanju su prisustvovali Hilmo Perčo, direktor Agencije, Miralem Alić, izvršni direktor Udruženja, projekt menadžer Udruženja Almir Ramić, projekt menadžer Agencije Muhamed Džihić i asistent u Agenciji Senad Lekić.

 Projekat ”TECEX – Izvrsnost Tešanjskih Zanata” ima osnovnu svrhu da doprinese valorizaciji kulturno-turističkih potencijala općine Tešanj kroz unapređenje i obogaćivanje kulturno – turističke ponude i kreiranje podržavajućeg okruženja za razvoj tradicionalnih zanata na području općine Tešanj.

 Projekat se realizuje u periodu od 01.08.2011. do 28.02.2012. godine kroz niz različitih projektnih aktivnosti koje se odnose na javne događaje, izgradnju poslovnih vještina zanatlija i druge. U okviru projekta TRA d.o.o. ima ulogu partnera i konsultanta u organizaciji i suorganizaciji specifičnih projektnih aktivnosti koje se odnose na edukaciju zanatlija kroz četiri edukativne radionice/treninga iz oblasti poslovnih vještina (preduzetničke vještine komunikacije, prezentacije  i pregovaranja, istraživanje tržišta, izrada marketing plana i izrada biznis plana). Nakon edukacije planirana je i organizacija okruglog stola na temu ”Uloga tradicionalnih zanata u razvoju kulturno – turističkih potencijala općine Tešanj” koji će obuhvatati prezentaciju tradicionalnih zanata i proizvoda kroz historiju, trenutno stanje i prilike i mogućnosti za razvoj istih u budućnosti kao model društveno – ekonomskog razvoja i zapošljavanja.

 Više informacija o projektu na www.tecex.org (stranica u fazi ažuriranja).

UG “SEHARA” Tešanj

O Press Opcine