Omladinski parlament

Danas je u Sali Općinskog vijeća Tešanj održana svečanost konstituiranja Omladinskog parlamenta u općini Tešanj. Na samom početku, prigodnim govorom mladim vijećnicima i gostima su se obratili koordinator MDGF-a doc.dr. Ismar Alagić, predstavnica Feed fondacije iz Banja Luke Lidija Marković, predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj Esmir Subašić i Općinski načelnik Fuad Šišić.

Nakon polaganja svečane izjave, usvajanja Programa rada, izbora članova komisija i radnih tijela, izabrani su i predsjedavajući, zamjenik predsjedavajućeg i sekretar Omladinskog parlamenta. Ovom prilikom, obratila se i predsjedavajuća Omladinskog parlamenta Mediha Hadžikadunić, učenica Gimnazije Tešanj.

Cilj formiranja Omladinskog parlamenta je da se kultura
političkog dijaloga i interkulturalizma podigne na viši nivo, kao i da
se mlade generacije upoznaju sa osnovnim principima i standardima rada i
djelovanja kroz institucije i organe vlasti na lokalnom nivou.

Ovaj projekat se realizuje u okviru MDGF programa koji je finansiran od strane Vlade Kraljevine Španije, a usmjeren je ka dostizanju Milenijumskih razvojnih ciljeva. Projekat pod nazivom  Kultura za razvoj se implementira od strane tri agencije Ujedinjenih nacija (UN): UNDP, UNESCO i UNICEF u 10 bosanskohercegovačkih općina.

O Press Opcine