Memorandum o razumijevanju između Delegacije EU u BiH i Općine Tešanj

Jučer je Općinski načelnik u sjedištu Delegacije EU u BiH potpisao Memorandum o razumijevanju o podršci EU za energetsku efikasnost, čime je označen početak saradnje na realizaciji projekta koji financira EU “Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice s fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (DELTER)”.
Glavni cilj projekta, vrijednog 2,5 milijuna eura, jeste povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i pružanje podrške BiH da odgovori na obaveze preuzete potpisivanjem Sporazuma o Energetskoj zajednici.
Korisnici ovog projekta, koji EU financira kroz IPA za 2007. i 2008. godinu bit će općine Tešanj, Zenica, Prnjavor, Trebinje, Višegrad, Zvornik, Jajce, Neum, te Brčko Distrikt.
Šef Delegacije EU u BiH, Peter Sorensen je na ceremoniji potpisivanja memoranduma istaknuo kako je energetska efikasnost budućnost i jedan od ciljeva i ključnih elemenata strategije EU do 2020. godine. Podsjetio je kako je EU odlučila do 2020. godine za 25 posto smanjiti potrošnju energije. Prema njegovom mišljenju, energetski sektor u BiH ima najbolje perspektive za razvoj.
Ovi pilot projekti pomoći će da bude podignuta svijest građana o tome koliko je bitna energetska efikasnost u našem svakodnevnom životu, naglasio je Sorensen.

Cijeli projekat ispred Općine Tešanj je pokrenuo i dogovarao savjetnik Općinskog načelnika za pristup EU fondovima, Dr. Ismar Alagić, koji je jučer prisustvovao potpisivanju ovog Memoranduma.

O Press Opcine