Zeničko-dobojski kanton ima izvanredne potencijale za razvoj turizma

„Strategija razvoja turizma u Federaciji BiH sačinjena prije dvije godine ima niz manjkavosti kad je u pitanju obrada potencijala i mogućnosti Zeničko-dobojskog kantona,“ –  opšti je zaključak danas održane javne rasprave na ovu temu u sjedištu Kantona. O razvoju turizma u FBIH s osvrtom na Zeničko-dobojski kanton govorio je Omer Škaljo,  zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čiju inicijativu je i pokrenuta javna rasprava o ovom dokumentu. On je istakao da je Strategija razvoja turizma u FBiH  izrađena prije dvije godine i kako tada  nije usvojena u Federalnom parlamentu, to je njeno razmatranje ovih dana ponovno stavljeno na dnevni red Parlamenta Federacije BiH. Zbog toga, bilo je uputno organizirati javnu raspravu po ovom dokumentu kako bi se mogle unijeti neophodne izmjene prije nego što Strategija postane i zvanični dokument.

U svom obraćanju premijer Kantona Fikret Plevljak, kazao je da su turistički potencijali našeg Kantona izuzetno bogati, te da se naše kulturno-historijsko naslijeđe i prirodni resursi mogu dobro iskoristiti za razvoj turizma, a time i povećanje ekonomske moći Kantona. Ovo područje kao, rijetko koje drugo, obiluje bogatim historijskim naslijeđem, jer je između ostalog bilo i stolno mjesto više bosanskih kraljeva, a na relativno malom prostoru se nalazi više srednjovjekovnih tvrđava. Zbog toga je iznesena  i inicijativa konstituisanja projekta „Tragovima Bosanske Državnosti“, po uzoru na Vinske ceste u područjima koja su značajna po vinogradima. Brojni historijskih artefakti iz različitih perioda naše prošlosti, istorijski i spomenici kulture, te postojanje piramidalnog kompleksa su razlozi za osnivanje Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Zeničko-dobojskog kantona, kazao je premijer Plevljak. On je dodao da su, osim pobrojanog i brojne sportske, kulturne i vjerske manifestacije koje se održavaju na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona, dobra osnova za unapređenje turizma i privlačenje većeg broja posjetilaca iz zemlje i inostranstva.

U diskusijama koje su uslijedile ocijenjeno je od strane drugih učesnika  da pomenuta Strategija razvoja turizma u dijelu koji se odnosi na Zeničko-dobojski kanton ima niz nedostataka, počev od ciljeva i vizije razvoja do podataka o stvarnim potencijalima za razvoj klasičnog, zatim ekološkog, vjerskog, sportskog i drugih vidova turizma na našem području. Stoga će  sve pobrojano kao i sve primjedbe i prijedlozi dati u današnjoj javnoj raspravi, biti dostavljene federalnom Parlamentu, prije usvajanja Strategije turizma u FBiH.

Press služba ZDK

O Tesanj Net