INTERNACIONALNA KONFERENCIJA O PREVENCIJI TRAUMA I POVREDA

INTERNACIONALNA KONFERENCIJA O PREVENCIJI TRAUMA I POVREDA
– SMANJENJE OBIMA POVREDA U BIH
– Zenica

n/r Organizacioni komitet

Poštovani!

Izuzetno me raduje činjenica da će se Internacionalna konferencija o prevenciji trauma i povreda – smanjenje obima povreda u BiH, održati po prvi put u Bosni i Hercegovini, odnosno u Zenici. Ovaj skup koji će okupiti najeminentnije svjetske stručnjake iz oblasti povreda i trauma posebno mi je zanimljiv i kao ljekaru,  ali i kao ministrici zdravstva, s obzirom da pruža nova saznanja u ovoj oblasti i omogućava razmjenu ideja i informacija u vezi sa pristupom liječenju i tretiranju ovakve vrste oboljenja. Posebno je važno što ova Konferencija ima za cilj poboljšanje prevencije i uspostavljanje registra povreda u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, imajući u vidu opće uslove rada u Bosni i Hercegovini, ali i ostale segmente življenja i djelovanja, od izuzetne je važnosti sistematizirati znanja o mogućnostima smanjenja obima ukupnih povreda kako na radu, tako i u bavljenju određenim sportskim disciplinama, a posebno u smanjenju povreda rizičnih kategorija stanovništva, kakve su djeca, stare osobe, učesnici u saobraćaju, itd. No, da bi se ostvario takav cilj potrebno je uspostaviti zakonsku regulativu koja će na adekvatan način tretirati ovu oblast te uključiti i druge naučne discipline koje bi mogle pomoći da se obim povreda znatno smanji i time sačuvaju životi ljudi i njihova psihofizička sposobnost.

Na kraju, uvjerena sam da će učešće velikog broja stručnjaka iz ove oblasti medicine dati jedan kvalitetan pomak i „vjetar u leđa“ domaćim ljekarima da unaprijede svoje postojeće metode rada sa ovakvom vrstom oboljenja te učine daljnji iskorak ka kvalitetnoj prevenciji koja je od najveće važnosti za uspješno nošenje sa fizičkim traumama i povredama.

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva zdravstva te u svoje lično ime, želim vam uspjeh u radu konferencije i realizaciju svih onih ciljeva koje ste zacrtali prilikom priprema za njeno organizovanje. Uz to, želim da se u Zenici, koji je i sjedište našeg Kantona osjećate lijepo i ugodno te provedete ugodne trenutke sa kolegama učesnicima Konferencije.

Vidimo se u septembru!

S poštovanjem i uvažavanjem,

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona
Mr.med.sci. dr. Senka Balorda

O Tesanj Net