Promocija knjige Ilijaza Dudića

U izdanju i organizaciji Opće biblioteke Tešanj održana je promocija knjige Rog i svijeća Ilijaza Dudića. Moderator na promociji bio je direktor Esmir Bašić koji je izrazio čast i zadovoljstvo što je Biblioteka bila izdavač djela i još je rekao da je knjiga akademski plod našeg sugrađanina i da se nada da će nas gosp. Dudić obradovati sa svojim drugim djelima.

Promotor knjige je bio autorov profesor prof. Dr. Enver Kazaz, koji je o knjizi i Dudićevom pisanju rekao:
Ilijaz Dudić piše neobične priče za ovdašnji književni kontekst. Potopljena u ispisivanje ratne traume ili u intimističko ispisivanje određenih egzistencijalnih iskustava, najčešće ispripovijedanih iz infantilne perspektive, odnosno u naraciji sa fantastičkim, oniričkim ili fantazmagorijskim elementima, savremena bosanskohercegovačka pripovijetka kao da postaje žanr sa okoštavanjem i klišeiziranjem narativa. Iako neke knjige predstavljaju vrsna pripovijedna ostvarenja, ukupnost pripovjedačke prakse kao da posvjedočuje zamor žanra. Baš zato su dragocjeni novi pripovjedački svjetovi i novi žanrovski obrasci. Dudić je jedan od tih novih i u semantičkom i u smislu novih narativnih obrazaca. Njegova proza, pri tom, nije inovativna niti eksperimentatorska. Ona ne donosi niti neki posebno nov tematski sklop, pa, ipak, gotovo po svemu je drugačija. Ona je ruralna, ali nije ruralistička kao pretežiti dio ovdašnja anahrone proze. Ona je ironična, ali nije postmodernistički relativistička i decentrirajuća, disutopijska priča koja razara utopijske matanarative moderne i modernističkih ideologema. Ona spaja fantastičko i realno, ali nije pri tom postmodernistički nasilna u tom. Ona je kritička, ali ne i kritizerska, kakva zna biti ovdašnja proza.

Poslije obraćanja promotora knjige prisutnima se obratio i autor knjige Ilijas Dudić koji je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su prisutni, a posebno svom profesoru i recenzentu Enveru Kazazu kao i izdavaču Esmiru Bašiću. Dudić je svim gostima podijelio po jedan primjerak knjige.

Ilijaz Dudić je naš sugrađanin koji radi kao profesor bosanskog jezika u Srednjoj tehničkoj školi. Inače je rođen u Međiđi kod Gradačca 1965. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Tuzli 2003. godine.Nagrađene su i izvođene su mu radio drame Vječito proljeće (2000.) i Brak na određeno vrijeme 2001. godine, a objavio je i zbirku pjesama Karta za seciranje.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *