Djeca Tešnja: ”Želimo da načelnik služi građanima, a ne građani njemu!”

 

Kandidati za načelnika Općine Tešanji predstavnici stranaka koje imaju kandidata na predstojećim općinskim izborima u BiH u petak su se našli pred učenicama i učenicima tešanjskih osnovnih škola.

Učenice i učenici su im ovom prilikom postavili brojna pitanja čime je otvorena serija javnih tribina ”Opštine-Prijatelji djece” koja se u narednom periodu nastavlja u 10 općina u kojima se provodi zajednički program UNICEF-a i Europske unije ”Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH” (SPIS).

Kandidati za načelnika Tešnja Suad Huskić (SDA), Seid Brka (BPS) i Edina Hasaničević, SBBBiH predstavljala je Fikreta Prnjavorac, te u ime općinskog načelnika Sabrija Kavazović odgovarali su na brojna pitanja djevojčica i dječaka tešanjskih osnovnih škola koja su se odnosila na potrebe djece koja su osim pitanja iznijela svoje ideje i prijedloge kako da Tešanj bude opština/općina prijatelj djece, piše portal Zasvakodijete.ba.

Diskusijom su moderirali učenik Mirza Saračević i tešanjski novinar Muhamed Čabrić.

”Želim da imamo načelnika koji će služiti građanima, a ne da građani služe njemu!”

‘Kada ćemo dobiti kuglanu?”, ”Zbog čega nemamo biciklističku i skate-board stazu?”, ”Zašto nemamo rasvjetu u školskom dvorištu?”, ”Zbog čega imamo redukcije vode?”, ”Zašto nam termini u sportskom centru nisu besplatni?” – neka su od pitanja koja su djeca uputila kandidatima za načelnikakojima su jasno dali do znanja šta od njih očekuju ako osvoje mandat.

”Želim da imamo načelnika koji će služiti građanima, a ne da građani služe njemu!”, poručila je Zerina, učenica osmog razreda, a djeca su se interesirala i oko toga zbog čega policija više ne učini po pitanju njihove sigurnosti.

Bilo je i govora o Izviđačkom domu kojem, kazala su djeca, nedostaje igralište, atletska staza, klupe i lijepo uređen prostor na kojem će se mnoći družiti i igrati u prirodi.

Predstavnici stranaka koje učestvuju na izborima na koncu su obećali kako će sve što su od njih čuli uzeti u obzir, te da će se potruditi da ako budu izabrani učine sve što mogu da djeca imaju više prostora za igru, slobodno vrijeme, sport i druge sadržaje.

 

Složili su se da će, ako su samim učešćem u javnoj tribini djeca imala priliku iskoristiti svoje pravo na govor, raditi na tome kako upravo djeca mogu ravnopravno učestvovati u kreiranju vlastitog okruženjai poslati zahtjeve onima koje njihovi roditelji izaberu.

Javne rasprave na terenu realizira partner projekta ”Infohouse”, a do 5. oktobra pred djecom će se naći kandidati za načelnika općina Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Velika Kladuša te Brčko distrikta.

Projekat ”Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a.

Europska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *