Predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika kod premijera Plevljaka

Predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika kod premijera Plevljaka

Predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, osnovne organizacije Kantonalna bolnica Zenica, dr Indira Hodžić i predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije  ZDK, podružnice Kantonalne bolnice Zenica, dr Meho Kovačević razgovarali su sa premijerom Fikretom Plevljakom, ministricom zdravstva Senkom Balorda i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaidom Begićem o mogućnostima osiguravanja boljeg statusa zdravstvenih radnika ove zdravstvene ustanove.

– U Kantonaloj bolnici Zenica nije isplaćen regres u posljednje tri godine, što jedan od osnovnih zahtjeva nezadovoljstva uposlenika ove bolnice. Imenovan je i novi direktor Kantonalne bolnice, istakla je Hodžić, naglašavajući da je regres isplaćen u pojedinim zdravstvenim ustanovama, kao što je Dom zdravlja Zenica, bez obzira na njegovu tešku finansijsku situaciju.

Istaknuto je da isplata regresa ovisi o odluci menadžmenta zdravstvene ustanove. Iako se Kantonalna bolnica Zenica ne finansira iz Kantonalnog budžeta, nego sredstvima iz Fonda zdravstvenog osiguranja, u sjedištu ZDK uoči održavanja protesta Sindikata obrazovanja, razgovaralo se sa sindikalistima Kantonalne bolnice, ne samo o mogućoj isplati regresa, nego i o budućim koracima u osiguravanju boljih uvjeta rada zdravstvenim radnicima. Koliko se treba pozabaviti Kantonalnom bolnicom Zenica dovoljno govori podatak da je za samo šest mjeseci uposleno novih 70 radnika.

–  Prošle godine u Kantonalnu bolnicu Zenica je uloženo 3, 5 miliona KM, u avgustu mjesecu finansijska injekcija za Kantonalnu bolnicu je iznosila 673 000 KM, u opremu je investirano je 700 000 KM, a povećane su i pojedine stavke u Fondu zdravstvenog osiguranja ZDK. Mi želimo da razriješimo pitanje Bolnice kako bi postala najeminentija zdravstvena ustanova u Kantonu, što je trebala biti već odavno i da svaki ljekar ima status kakav zaslužuje, istakla je ministrica Balorda.

Kako bi se poboljšalo stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica, Vlada ZDK je donijela Zaključak o provođenju interne kontrole u svim zdravstvenim ustanovama, kojima je osnivač Zeničko- dobojski kanton. Ministarstvo zdravstva mora znati šta se dešava u zdravstvenim ustanovama i da li su uložena sredstva investirana na pravi način, kazao je premijer Plevljak, kako konstantna dugovanja, trenutno u iznosu 24 225 000 KM, ne bi uvijek bila osnovna stavka prilikom razmatranja poslovanja Kantonalne bolnice Zenica.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *