Sutra pjesničko veče Amira Brke

S lijeva ka desno ZeljkoIvanjek, Dasa Drndic, Drazen Katunaric, Marina Sur Puhlovski i Amir Brka.JPG

U programu Dana grada Tešnja u srijedu 26. decembra s početkom u 18 sati u Centru za kulturu i obrazovanje održat će se pjesničko veče Amira Brke, a povod za ovaj susret je to što je upravo objavljena obimna knjiga izabranih pjesama našeg sugrađanina, naslovljena »Ruševine se podupiru«.

O poeziji Amira Brke govoriće Abdulah Sidran i Enver Kazaz. Evo šta su njih dvojica zapisali o Brkinoj poeziji, a što se nalazi na zadnjoj korici knjige.

rusevine brka

Iznimnost književne pojave Amira Brke izvire iz činjenice da je njegovo pjesništvo, i u svojim značenjima i u svojim formama, jedna raskošna sinteza dvaju književnih moderniteta: bosanskog, iz prvih decenija 20-tog stoljeća, i aktuelnog, svjetskog književnog moderniteta, označenog paradoksalnim terminom ‘postmoderna’, s kojim smo ušli u 21. stoljeće i objavili početak trećeg milenija. Tu je sintezu omogućila činjenica da pjesnik Amir Brka suvereno ‘kontroliše’ ne samo vlastiti stvaralački proces nego i sumaglice i snohvatice koje mu prethode. Zato je moguće i ono što je u njegovoj poeziji najdragocjenije: da vlastitu osjećajnost opservira, kreativno uobliči i predoči kao tuđu, ‘objektivnu’, sveodnoseću i univerzalnu. Zar se od poezije može tražiti i očekivati više?
Abdulah Sidran

Tematsko-motivski raspon i osobenost jezičke kreacije tvore vanredan poetski kosmos Amira Brke – od pjesme kao memorijske slike ratnog užasa do pjesme kao transcendentalne rasprave o (ne)jeziku i (ne)bitku. Zato se u ovu poeziju istodobno ulivaju historijski užas i metafizička neizvjesnost, bodlerovski spleen društvene stvarnosti i suočenje sa ništavilom, vibriranje emotivnog obuhvatanja svijeta i intelektualna drama u njemu, da bi pjesma funkcionirala kao jezička simfonija koja hvata egzistenciju u rasponu od zemnog do nebeskog, od tvarnog do metafizičkog. Posebnost dara Amira Brke ogleda se i u sasvim specifičnoj ritamskoj i sintaksičkoj organizaciji pjesme, što ga svrstava u red onih pjesnika koji su najviše proširili granice našeg poetskog jezika.
Enver Kazaz

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *