Bosna i Hercegovina preuzima ICPDR Predsjedništvo

bih-preuzima-icpdr-predsjednistvo

Beč, 15. januara 2013. godine– U okviru svečanosti održanoj u Beču, Bosna i Hercegovina je preuzela predsjedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).

Dosadašnji ICPDR predsjednik, g. Wolfgang Stalzer iz Austrije, predao je svoj mandat gđi Ermini Salkičević-Dizdarević, zamjenici ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Taj čin je ozvaničen predajom flaše dunavske vode, kao dio tradicije kojim se obilježava predsjedavanje jedne zemlje.

Iako Bosna i Hercegovina nema direktan pristup Dunavu, postojanje i uloga ICPDR-a su od velike važnosti za našu zemlju, jer 40,2 % bazena rijeke Save, koji je drugi po veličini podbazen bazena rijeke Dunav, leži u Bosni i Hercegovini.

“Jedna od glavnih karakteristika sliva rijeke Dunav je njegova raznolikost”, izjavila je sadašnja predsjednica Ermina Salkičević-Dizdarević. “ICPDR ujedinjuje regije od najbogatijih do najsiromašnijih u Evropi, ljude iz različitih jezičnih porodica, krajolika i kultura. Dolazeći iz Bosne i Hercegovine, uvjerena sam da će naša iskustva u upravljanju raznolikošću biti od koristi za predsjedavanje u 2013. godini “.

Ključne aktivnosti ICPDR-a u 2013. godini uključuju ​​organizaciju „Dan Dunava“ 29. juna, koji za cilj ima borbu za zaštitu dunavske jesetre, ribe čija je populacija ugrožena. ICPDR sarađuje s nevladinim organizacijama i naučnicima kako bi se poduzele mjere za poboljšanje nastale situacije.

U augustu će biti pokrenut treći po redu “Joint Danube Survey”- najveća svjetska istraživačka ekspedicija u organizaciji ICPDR, koja prolazi kroz deset podunavskih zemalja. Rezultat istraživanja je studija čiji sadržaj obezbjeđuje uporedive i pouzdane informacije o kvalitetu vode i zagađenju, koja ekspetima iz ove oblasti predstavlja izuzetnu bazu podataka izrađena po najvišim svjetskim standardima i praksom.

Okoliš Dunava i njegovog sliva znatno je poboljšan u posljednjih nekoliko godina, međutim, još uvijek postoje veliki izazovi koje treba savladati, a u tom cilju su definisani prioriteti rada ICPDR-a za vrijeme bh predsjedavanja, o čemu je javnost već ranije upoznata.

O ICPDR-u

Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav- ICPDR je međunarodna organizacija koja se sastoji od 14 država i Evropske unije. Od svog osnivanja 1998, ICPDR je izrastao u jedno od najvećih i najaktivnijih međunarodnih tijela za upravljanje slivovima u Evropi. ICPDR se ne bavi samo Dunavom, već i cijelim slivom rijeke Save, koji uključuje i njene pritoke i podzemne vodne resurse. Bosna i Hercegovina je članica ICPDR-a od 2005. godine.

Krajnji cilj ICPDR je usmjeren na provedbu Konvencije za zaštitu rijeke Dunava, kroz promociju održivog upravljanja vodama, uključujući očuvanje i poboljšanje racionalnog korištenja voda za dobrobit ljudi i za dobrobit sliva rijeke Dunav.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *