Održan tematski sastanak posvećen poboljšanju međusobne saradnje dva nivoa vlasti

U organizaciji Misije OSCE-a u BiH za ministre u Vladi Zeničko-dobojskog kantona i načelnike 12 općina Kantona održan je tematski sastanak posvećen poboljšanju međusobne saradnje dva nivoa vlasti. U uvodnoj riječi, Luc Lietaer /Luk Liter/ zamjenik direktora Odjela za ljudske resurse Misije OSCE-a BiH kazao je da je saradnja i bliska komunikacija različitih nivoa vlasti od ključne važnosti za napredak BiH ka evropskim integracijama. Nakon toga, prisutnima se obratio Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona ukratko upoznavši učesnike sastanka sa prioritetima rada Vlade u ovoj godini, te pokrenutim inicijativama za izmjene pojedinih zakonskih akata na federalnom nivou.

Nakon uvodnih riječi, ministri u Vladi Kantona pojedinačno su predstavili programske prioritete svojih ministarstava a potom su to učinili i načelnici općina.

Ovom prilikom, Općinski načelnik Suad Huskić iznio je primjedbu na mjesto i način odražavanja sastanka, jer je sastanak organiziran posredstvom OSCE-a i izvan sjedišta institucija (što daje lošu poruku javnosti) i iznio nekoliko problema iz nadležnosti Kantona koji opterećuju rad općinske uprave i Načelnika – infrastrukturni objekti, konkretno regionalni put – raskrsnica Jelah i klizište Ćatin greb – što je direktno kantonalna nadležnost, zatim ugroženost školske infrastrukkture, kao i činjenicu da Kanton u ovom trenutku ima finansijske obaveze prema javnim preduzećima i ustanovama kojima je općina osnivač u iznosu od milion KM, što opterećuje rad ovih preduzeća i ustanova.

 

(opcina-tesanj.ba)

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *