Šta je nama 04. april?

“Šta će reći historija? Historija će, gospodine, lagati kao i obično.”
Bernard Show

Šta znači 04. april stanovnicima općine Tešanj?

Općina Tešanj ima tri lokalna praznika: 10. decembar – Dan grada Tešnja (utemeljenje urbanog početka razvoja), 09. septembar – Dan oslobođenja od fašizma (oslobađanje od Hitlerovog fašizma) i 04. april – Dan otpora fašizmu (odbrana od fašizma Miloševića i Karadžića).
Protekle godine smo obilježili 20 godina proglašenja vanrednog stanja na području općine Tešanj: 04.04.1992 – 04.04.2012. Jubilej od 20 godina nije malo, pogotovo kada se radi o historijski sudbonosnom događaju: odluci općinskih vlasti da se mora početi sa pripremama za odbranu jer se rat u Hrvatskoj uveliko dogodio, a JNA je gomilala naoružanje u BiH i naoružavala samo pripadnike i sljedbenike SDS-a. Na pripremama obilježavanja je dugo radio posebno formiran Tim za obilježavanje ovog događaja. Urađena je muzejska postavka, organiziran okrugli sto na ovu temu i snimljen film sa arhivskim materijalom o periodu odbrane 1992-1995. Organizirana je svečana akademija i prvi puta predstavljen ovaj dokumentarni film. Obilježavanje jubileja je najavljeno putem elektronskih medija i printanih plakata, kao i putem boračkih udruženja. Sala Centra za KiO nije bila ispunjena, dosta stolica je bilo upražnjeno. Zbog čega, ne znam, ali znam da bi skup svake političke stranke bio posjećeniji a da ne govorim o nastupima nekog pjevača ili organiziranja bilo koje zabave.

Ove godine je 04. April obilježen na nivou Općinskog načelnika. G-din Suad Huskić sa saradnicima se potrudio da organizira nekoliko događaja tim povodom. Između ostalog, prijem ratnih komandanata i emitovanje pomenutog dokumentarnog filma u više termina za završne razrede osnovne škole. Većina pozvanih komandanata nije stiglo na prijem (vjerujem zbog drugih obaveza), veina vijećnika nije bila prisutna polaganju cvijeća na centralnom spomen obilježu a sala Centra za KiO nije bila ispunjena. Bio sam prisutan tokom druge projekcije, i jedan broj djece je bio prilično nemiran, potpuno nezainteresovan. Pričali su, izlazili i ulazili tokom projekcije koja ne traje dugo. Nisam čuo ni vidio bilo koga od nastavnika da su pokušali napraviti više reda, više poštovanja spram općinskog praznika, spram svih žrtava koje je ovaj kraj podnio. A one su zaista bile velike.

Naravno, ne zamjerim djeci, ne zamjerim ni to što su iza sebe ostavili salu koju treba temeljito očistiti ali se pitam je li djecu iko pripremio za ovaj događaj? Pitam se da li nastavnicima ovaj događaj išta znači? Šta roditeljima ovaj događaj znači? Radi se o djeci koja su rođena poslije rata. Ona ništa ne znaju. Možda će kazati da iz pedagoških razloga, iz razloga pravila nastavnog procesa o tome ne smiju govoriti. Pa upravo zbog toga je trebalo iskoristiti ovu priliku – općinski praznik, da djeca, koja će za samo par godina postati punoljetni, znaju historiju svoga mjesta, svoga kraja. I to najbližu historiju. Ako to ne budu znali, ako ne budu znali zbog čega smo napadnuti, zbog čega su njihovi roditelji stavljeni u punu opsadu punih devet mjeseci, ako ne budu znali od koga su stavljeni u takvo stanje i šta je bio cilj, ne znam kakvu će korist imati od takvog neznanja. Znam kakvu bi štetu mogli imati.
Fuad Šišić
Raduša bb
7460 Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *