Uručeni čekovi za projekte Omladinske banke

Danas su u Sali Općinskog vijeća Tešanj potpisani ugovori za deset projekata neformalnih grupa mladih koji su odobreni putem Omladinske banke. Ove godine, Kreditni odbor Omladinske banke Tešanj primio je 12 aplikacija, od čega je deset projekata odobreno. Ukupna vrijednost je 40 279,69 KM, od kojih iznos od 21 446,05 KM su doprinosi iz zajednice, a iznos od 18 833,64 KM će se podržati iz fonda Omladinske banke Tešanj.

Radi se o projektima: Poligon malih sportova Jelah polje (rasvjeta), Opremanje omladinske kuće, Travnati teren Jaruge (II faza), Ograđivanje travnatog fudbalskog poligona kod OŠ 9. septembar Medakovo (I faza), Kutak sporta, Izgradnja i ograđivanje terena za mali nogomet i odbojku na pijesku, Zid mladosti, Mirni kutak, Eko park i Opremanje teretane.

Sretan sam da je Općina Tešanj među prvih pet općina u Bosni i Hercegovini koja se uključila u ovaj projekat, a koji se već šestu godinu uspješno realizuje. Za projekte Omladinske banke u ovih šest godina izdvojeno je 300 000 KM, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Ovom prilikom, prisutnim su se obratili i predstavnica Fondacije MOZAIK Armela Ramić i član Kreditnog odbora Omladinske banke Tešanj Kenan Korajlić.

Inače, program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Omladinskim bankama upravljaju odbori sastavljeni od deset članova u dobi od 15 do 30 godina, izabranih na javnom pozivu i edukovanih da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih te njihove projekte.

 

(opcina-tesanj.ba)

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *