Upozoravanje na opasnosti od mina

U skladu sa Sporazumom potpisanim između Općine Tešanj i NVO “Posavina bez mina” iz Brčkog, u periodu od 12.04. do 30.04.2013. godine provedene su aktivnosti iz Plana protivminskog djelovanja općine Tešanj, a koje se odnose na upozoravanje opasnosti od mina. Navedene aktivnosti su obuhvatale postavljanje panoa minske opasnosti, trajno obilježavanje na jednoj lokaciji i aktivnosti upozoravanja na opasnosti od mina kroz javno informisanje, grupne prezentacije i povezivanje sa ugroženom zajednicom.


Postavljanje informativnih panoa sa kartom minske situacije urađeno je na devet lokacija: Mrkotić, Oraš Planje, Džemilić Planje, Raduša (Dolac), Raduša (Srednja), Miljanovci Novi, Miljanovci-Lončari, Piljužići i Kalošević.


Trajno obilježavanje provedeno je na području MZ Mrkotić na lokalitetu Stijakovac, koje obuhvata šumsko područje treće kategorije, gdje je postavljeno 16 samostojećih minskih znakova koji zahvatuju površinu od 66.270 m2.


Kroz upozoravanje na opasnosti od mina provedena je edukacija u Osnovnoj školi “Džemal Bijedić” u Miljanovcima, a kroz radionice i lutkarske predstave prošlo je 225 djece, koji su dobili i adekvatan letak. Multimedijalne prezentacije provedene su sa ugroženim grupama (lovci, ribolovci, šumski radnici, planinari i vatrogasci) kojima su podjeljenje karte minske situacije, sa edukativnim materijalom, brošurama, letcima i majicama. Ukupno je kroz projekat podijeljeno 260 majica kratkih rukava sa porukom, 700 informativnih letaka, 400 brošura i 6 karata minske situacije. Medijska pokrivenost je bila putem medija na lokalnom nivou i putem web stranice Općine Tešanj.


 


 


 SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

(opcina-tesanj.ba)

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *