Sastanak Saradničke mreže za postinvesticionu podršku stranim preduzećima

Pomoćnik Općinskog načelnika Hamzalija Hojkurić u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, prisustvovao je sastanku Saradničke mreže za postinvesticionu podršku stranim preduzećima, koju Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) realizuje u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC). Na sastanku su razmijenjena iskustva vezana za dosadašnji rad mreže, koje su prednosti zajedničkog rada na rješavanju prepreka u poslovanju za strane investitore, te su dati prijedlozi za dodatno unapređenje aktivnosti. Također, razgovaralo se i o definisanju prijedloga reformi poslovnog okruženja u zemlji. Saradničku mrežu čine predstavnici devet općina (među kojima i Tešanj), entitetska i državna ministarstava, čiji je cilj unapređenje saradnje nadležnih institucija sa privrednim sektorom kako bi se potojećim investitorima olakšalo poslovanje i kako bi se podstakli na reinvestiranje.

Nakon ovoga sastanka održan je Okrugli sto pod nazivom “Problem nepostojanja legalnih deponija za industrijski otpad organskog porijekla u BiH”. Okrugli sto je organiziran kako bi se predložila konkretna rješenja koja će urediti ovu oblast u BiH kako bi najprije smanjili opasnost po zdravlje ljudi i okoliš, te stvorili povoljan ambijent za firme koje posluju u prehrambenoj industriji. Učesnici su istaknuli da postojanje neriješenog pitanja tretmana otpada organskog porijekla stvara opterećenje kako investitorima tako i stanovništvu. Koordinacija svih nadležnih institucija je ključna za izradu projekta koji će organski otpad tretirati kao repromaterijal u generisanju efikasne i održive dobiti, kao i odabir najprihvatljivijih lokacija za tu namjenu.

Na kraju dana održana je manifestacija izbora najznačajnijeg stranog investitora u BiH, koja je okupila značajan broj predstavnika institucija, općina, međunarodnih organizacija, poslovne zajednice i medija. Uručene su plakete nagrađenima u četiri kategorije. U kategoriji „Otvaranje novih radnih mjesta“ izabrana je „Alpina-Bromy“ d.o.o. Tešanj.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *