USPJEŠNI BONTEKS I ALPINA-BROMY

USPJEŠNI BONTEKS I ALPINA-BROMY

Zbog izražene želje direktora tekstilnog preduzeća BONTEKS iz Maglaja i tešanjske Alpina-bromyja, priređeni su susreti u ovim kolektivima i tom prilikom se razgovaralo o privrednom trenutku Zeničko-dobojskog kantona, teškoćama i problemima s kojima se suočavaju privrednici, ali i željama da ostvare svoje planove prema kojima će u vrlo skoroj budućnosti otvoriti na stotine novih radnih mjesta. Naravno, istakli su poduzetnici, u svemu tome im je neophodna i podrška i pomoć države.

Najprije susret u maglajskom BONTEKSU koji zapošljava oko 200 radnika i proizvodi modnu konfekciju, prvenstveno muške  košulje, isključivo za izvoz i za poznatog kupca.  Senajid Husić, direktor ovog preduzeća koje ima viziju da postane jedno od vodećih organizacija u proizvodnji muških košulja i ženskih bluza na području jugoistočne Evrope do 2017. godine je upoznao premijera Husejnagića o ambicijama da ova firma vrlo brzo otvori još jedno, srodno preduzeće koje bi bilo partner BONTEX-u , a njegov razvoj bi se kretao u pravcu proširenja proizvodnog programa vlastite kreacije i dizajna. Svakako, taj projekt predviđa i novo zapošljavanje od oko 200 radnika. Prostori za novi pogon već su u završnoj fazi izgradnje pa je centralno mjesto u razgovoru bilo usmjereno na detalje o mogućnostima prekvalifikacije raspoloživog nezaposlenog kadra na birou za zapošljavanje. Posebno je bilo riječi o mogućnostima iskorištavanja stimulativnih mjera koje se nude poslodavcima kod zapošljavanja novih radnika.

U tešanjskoj Alpini-bromy  d.o.o. (društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge) direktor Suad Roša je istakao šanse koje ovo preduzeće ima u proizvodnji obuće. Posebno je govorio o visokoj produktivnosti i kvalitetu rada 360 zaposlenih koji prave obuću za poznatog kupca izvan granica BiH. I u Alpini-bromy rade na proširenju kapaciteta. Gradi se nova hala jer su sadašnji prostori postali pretijesni, a uveliko se radi na osvajanju novih tržišta.  I u ovoj fabrici su dominirale teme vezane za mogućnosti kantonalnih i federalnih vlasti da pomognu privredu, odnosno da privrednicima olakšaju  u njihovim nastojanjima da proširuju proizvodne programe i  jačaju izvozne efekte.

Zajednička karakteristika oba susreta sadržana je u činjenici da su i Husić i Roša, kao dva ugledna i uspješna privrednika, izrazili razumijevanje za ukupnu ekonomsku situaciju ističući da se samo jačanjem proizvodnog , realnog sektora, mogu očekivati pomaci na putu ka uspješnijem privrednom okruženju.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *