Okončan dvogodišnji twinning projekat

Okončan dvogodišnji twinning projekat

Ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rifat Delić prisustvovao je u srijedu, 22. januara 2014. godine, zvaničnom obilježavanju završetka dvogodišnjeg twinning projekta između Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Državne policijske agencije Holandije (KLPD).

Cilj ovog prijekta, finansiranog iz Instrumenta za predpristupnu pomoć EU (IPA) u iznosu od 1,2 miliona eura, bio je jačanje Direkcije i svih policijskih agencija u BiH u izgradnji kapaciteta u skladu sa standardima i najboljim praksama EU. U tom pravcu realizovano je 66 aktivnosti uz podršku 40 policijskih eksperata iz Holandije, Ruminije, Poljske i Slovenije.

Veoma značajan rezultat ovih aktivnosti, kako je naglasio ministar Delić, jeste uspostava Sistema za elektronsku razmjenu podataka iz policijskih i tužilačkih evidencija, koji je pokazao da strukturalna podjela može biti prevaziđena ovakvom vrstom saradnje i koordinacije. “Od jula 2013. godine, kada je Sistem uspostavljen, do danas, između policije i tužilaštava na svim nivoima razmijenjeno je više od 32 miliona podataka” rekao je ministar Delić. Istakao je da je ovaj projekt izuzetno važan za dostizanje evropskih standarda i razvoj policijskih tijela s ciljem efikasnijeg suprotstavljanja svim oblicima kriminaliteta.

U Projektu je korišten širok dijapazon iskustava iz različitih zemalja EU, kao i Europola. Njime su značajno ojačani kapaciteti Direkcije u priklupljanju, razmjeni i analizi podataka od važnosti za sigurnosni sitem BiH, u jačanju Sektora međunarodne operativne policijske saradnje i unapređenju kapaciteta Sektora za osiguranje VIP ličnosti i objekata.

Ceremoniji završetka twinning projekta u sjedištu Direkcije u Sarajevu prisustvovali su, između ostalih, i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, ambasador Kraljevine Holandije u našoj zemlji Jurriaan Kraak i rezidentni savjetnik twinning projekta Pim Cappelle.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *