Održana javna rasprava na Nacrt odluke o očuvanju zraka

Danas je u Sali Općinskog vijeća održana Javna rasprava na Nacrt odluke o očuvanju zraka na području općine Tešanj, koji je usvojen na decembarskoj sjednici Općinskog vijeća. Raspravi su prisustvovali predstavnici Općine Tešanj, mjesnih zajednica i javnih preduzeća sa područja općine Tešanj.

S obzirom da na federalnom i kantonalnom nivou pitanje zagađenosti zraka nije dalo konkretne rezultate, Općina Tešanj je odlučila da donese jednu ovakvu Odluku kojom bi se regulisali problemi zagađenosti zraka na lokalnom nivou. U tom smislu, u Općini Tešanj je formiran radni tim koji je po osnovu te problematike razmatrao najbolja rješenja za poboljšanje zraka na području općine. Odluka se sastoji iz dva dijela, i to vezano za očuvanje zraka – kotlovi, dimnjaci, vrste goriva i dimnjačarska djelatnost. Uvedene su novine: registar kotlovnica, obavezujuća dimnjačarska služba, monitoring aerozagađenosti, obaveza o kupovini certificiranih ložišnih materijala, kao i kontrola sagorijevanja gasova u automobilima.

Na današnjoj javnoj raspravi je data podrška ovoj Odluci, te su izneseni novi prijedlozi i ideje, a sve u svrhu zajedničke koristi, odnosno očuvanja zraka. Prijedlog odluke će se naći na jednoj od narednih sjednica Općinskog vijeća.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *