Čestitka povodom 8. marta – Dana žena

Početak obilježavanje 8. marta kao Dana žena  veže se za proteste žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila održane u New Jorku 1857. godine. Žene su ovom prilikom tražile bolje uslove za rad i veća prava.
1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale održana je Prva međunarodna ženska konferencija, na kojoj je na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetling ustanovljen  „Međunarodni dan žena“.

1975. godine, koja je i bila proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su i zvanično  počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Ovaj datum je prilika da se prisjetimo važnosti i uloge žene u svim sferama života, ali i dana kada trebamo sagledati položaj žene u današnjem društvu, te pogledati šta se može poduzeti da žena dobije zasluženi status u društvu, koji  joj i pripada.

Svim pripadnicama nježnijeg spola, svim sugrađankama naše općine, ali i širom Bosne i Hercegovine i svijeta s dubokim i iskrenim poštovanjem i uvažavanjem u svoje lično ime i u ime OOSDPBiH Tešanj upućujem najiskrenije čestitke u povodu 8. Marta – Međunarodnog dana žena.

Predsjednik  OOSDPBiH Tešanj
Senad S. Subašić

Opširnije na sdp-tesanj.org

O OO SDP Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *