Čestitka povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom

9. maj

9. maj

9. maj 1945. godine jedan je od najznačajnijih datuma u historiji čovječastanstva.

Potpisivanjem  bezuslovne kapitulacije Njemačke, zvanično je slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih života.

Pobjedom nad fašističkim režimom Adolfa Hitlera,  prije 69 godina, u Evropi je završen Drugi svijetski rat, prestale su silne patnje i progoni drugih i drugačijih.

Svjesni smo da  prije 69 godina jesu pobjeđeni neki fašistički režimi, ali ne i sama fašistička ideologija, ona živi i danas.

Posebno zabrinjava trend jačanja fašističkih pokreta diljem Evrope, koji je evidentan posljednjih godina. Moderni fašizam je mnogo teže prepoznati, što uveliko otežava i samu borbu protiv njega.

Polazeći od svojih osnovnih principa, slobode, jednakosti i pravde, antifašističke prošlosti Bosne i Hercegovine, te svojih prirodnih veza sa SUBNOR-om i ostalim udruženjima koja njeguju antifašističku tradiciju, SDPBiH Tešanj njegujući tekovinu antifašizma, istovremeno se opredjeljuje za osiguranje osnovnih prava i slobode ličnosti i naroda, humano, demokratsko i jednakopravno društvo. Najoštrije osuđujemo fašističke i nacionalističke pokrete u svijetu, a posebno u Bosni Hercegovini.

SDPBiH Tešanj će se nastaviti boriti protiv nacionalizma, šovinizma, ekstremizma, netolerancije, te svih ostalih oblika fašizma. Naša obaveza je da i dalje radimo na promociji antifašizma i približavanju ideala i ciljeva tog svjetskog pokreta, posebno među mladim ljudima.

U ime OO SDPBiH Tešanj i svoje lično ime svim građanima u Bosni Hercegovini želim čestitati 9. maj-Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

 

Predsjednik OOSDPBiH Tešanj
Senad S. Subašić

 

Opširnije na sdp-tesanj.org

O OO SDP Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *