Čestitka Osnovnoj organizaciji SDPBiH Kalošević

SDP Tešanj

SDP Tešanj

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine donosi Odluku o zamrzavanju političkog djelovanja, uz poziv svim građanima Bosne i Hercegovine u sveopći odbrambeni front, bez obzira na bilo koje različitosti u političkom, nacionalnom ili drugom smislu.

U eskalaciji ratnih sukoba i različitih varijanti rješenja za Bosnu i Hercegovinu, sve više je postojala prijetnja o podjeli, a time i nestanku Bosne i Hercegovine.

Uviđajući nadolazeću opasnost po Bosnu i Hercegovinu i njene građane SDPBiH obnavlja svoje političko djelovanje, pa i u našoj Općini 1994. godine, a značajan doprinos u obnavljanju rada daju Raif Kurdić i Šahdo Bošnjak, aktivisti iz MZ Kalošević.

Iako onemogućavana različitim metodama pritisaka i policijskog zastrašivanja Općinska organizacija SDPBiH Tešanj je, za kratko vrijeme, uspjela uspostaviti stranačku infrastrukturu na cijelom području Općine.

 

Zahvaljujući nekolicini opredjeljenih i hrabrih ljudi i na prostoru MZ Kalošević počela je da djeluje SDPBiH.

Organizacija SDP-a u MZ Kalošević u tom vremenu djeluje na bazi povjereništva, a 10. maja 1998. godine formirana je Mjesna organizacija SDPBiH Kalošević, među prvim organizovanim osnovnim organizacijama na prostoru općine Tešanj, koja je tada pokrivala i prostor MZ Piljužići i prostor sadašnje MZ Bobare.

U složenim uslovima za djelovanje opozicije i dominaciji klero-nacionalističkih stranaka u Bosni i Hercegovini na čelo Mjesne organizacija SDPBiH Kalošević staje drug Raif Kurdić. Iako je tada djelovala pod velikim pritiskom i prijetnjama Organizacija je opstala i rasla, postižući zapažene rezultate u političkom djelovanju.

 

U povodu 10. maja, dana osnivanja Mjesne organizacije SDPBiH Kalošević svim članicama i članovima čestitamo i želimo i dalje dobro zdravlje i uspjeh u ličnom i političkom životu i radu!

IDEMO NAPRIJED!

 

Predsjednik OOSDPBiH Tešanj
Senad S. Subašić

Opširnije na sdp-tesanj.org

O OO SDP Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *