ODLUKA O PROGLAŠENJU STANJA PRIRODNE NESREĆE – «POPLAVA» NA PODRUČJU OPĆINE TEŠANJ

 Na osnovu člana 29. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća («Službene novine Federacije BiH», broj: 39/03, 22/06, 43/10) i člana 30. Statuta Općine Tešanj («Službeni glasnik Općine Tešanj», broj 11/07), Općinski načelnik na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite  d o n o s i

ODLUKU

O PROGLAŠENJU STANJA PRIRODNE NESREĆE  – «POPLAVA»

NA PODRUČJU OPĆINE TEŠANJ

Član 1.

Proglašava se stanje prrodne i druge nesreće na području općine Tešanj usljed prirodne nesreće – poplave.

Član 2.

Na spriječavanju opasnosti i otklanjanju posljedica od «POPLAVE» angažovati će se lokalno stanovništvo, radnici javnih preduzeća i drugih pravnih lica koja su locirana na području općine Tešanj.

Član 3.

Zadužuje se Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj, JP “Rad” Tešanj,  Dom zdravlja Tešanj, Opća bolnica Tešanj, Policijska stanica Tešanj, Crveni križ Tešanj, rukovodioci općinskih službi i rukovodioci pravnih i drugih institucija, da u okviru svog djelokruga rada pruže pomoć u cilju spriječavanja opasnosti i otklanjanju posljedica prouzrokovanih «POPLAVOM».

Zadužuje se Općinski štab civilne zaštite da u skladu sa Općinskim planom zaštite i spašavanja, izvrši aktiviranje odgovarajućih službi, jedinica, povjerenika, a po potrebi i drugih pravnih  subjekata i građana radi pružanja pomoći na ugroženom području.

Član 4.

Organizaciju i koordinaciju pomenutih aktivnosti vršiti će Općinski štab civilne zaštite Tešanj, u saradnji sa predstavnicima mjesnih zajednica i direktorima preduzeća.

Član 5.

Obavezuju se rukovodioci organa uprave i javnih ustanova, kao i rukovodioci pravnih lica angažovanih u provođenju mjera na striktno provođenje svih naredbi Štaba CZ, kao i drugih mjera neophodnih za izvršenje u toku ovih aktivnosti.

Član 6.

U akcijama zaštite i spašavanja koristiće se sredstva iz Budžeta Općine Tešanj u iznosu od   50.000 KM koje će se obezbjediti putem Službe za finansije, privredu i inspekcije Općine Tešanj.

Član 7.

Zadužuju se nadležne općinske komisije za procjenu šteta da u skladu sa Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća (“Službene novine FbiH”, broj: 75/04, 38/06, 52/09 i 56/09), pokrenu aktivnosti radi izvršavanja svojih zadataka u skladu sa navedenom uredbom.

Ova Odluka traje dok postoji potreba provođenja mjera zaštite i spašavanja.

Član 8.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u «Službenom glasniku Općine Tešanj» i putem raspoloživih medija.

 

DOSTAVLJENO:

1. Svim mjesnim zajednicama od 1-25,

2. Svim preduzećima,

3. Općinskom štabu CZ,

4. PU Tešanj,

5. Svim lokalnim medijima,

6. «Službeni glasnik Općine Tešanj»,

7. Kantonalni operativni centar,

8. a/a

 

Broj: 02-44-4-1050-2/14

Datum: 15.05.2014. godine

OPĆINSKI NAČELNIK

Mr. Sc. Suad Huskić, profesor

 

 

 

 

 

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *