STANJE I DALJE TEŠKO – EKIPE NA TERENU

Općinski štab civilne zaštite Tešanj jutros je analizirao situaciju prema oprativnim podacima i direktnim uvidom na ugroženim područjima i utvrdio dodatne mjere djelovanja na terenu, kako bi koordiniranim aktivnostima svih raspoloživih snaga pomogao stanovništvu u ovoj teškoj prirodnoj nesreći. Također, Štab civilne zaštite operativnim djelovanjem nastoji pružiti maksimalnu pomoć  stanovništvu na ugroženim područjima susjednih općina, posebno na područjima Maglaja zahvaćenim poplavom.

Stanje na područjima zahvaćenim prirodnom nesrećom, ali i cjelokupnoj općini i susjedstvu je slijedeće:

–          Djelovanjem na poplavljenim područjima snagama i sredstvima civilne zaštite tokom jučerašnjeg dana iz poplavljenih kuća na području Šija spašeno je i evakuirano na sigurno 66 ljudi, u Kraševu je evakuirano 6, a u Kaloševiću dvoje. Pod vodom je i dio Jelah polja. U toku su aktivnosti na preventivnoj evakuaciji dijela naselja Kalošević, gdje je zbog porasta rijeke Usore opasnost od poplave velika jer je moguće probijanje nasipa na rijeci Usori. Ljudskih žrtava, na sreću, nema.

–          Rijeke Bosna i Usora su u daljnjem porastu i do prestanka padavina u zahvatu njihovih slivova nema naznaka smirivanja i povlačenja u njihova korita. Vode u pritokama i lokalnim vodotocima, zbog neprekidnih padavina, također su u porastu.

–          Bez struje i vode za piće su i dalje naselja Šije i Kraševo. Vodovodni sistem kojim upravlja KP “Rad” Tešanj isporučuje zdravstveno ispravnu vodu iz bunara koji nisu zahvaćeni poplavom. Apeluje se na građane da se odgovorno i racionalno odnose prema potrošnji vode jer je dio bunara na vodocrpilištu uz rijeku Usoru zahvaćen poplavom i izvan su funkcije.

–          Sav telefonski i mobilni saobraćaj od jutros je u prekidu.

–          U prekidu je sav javni saobraćaj iz Tešnja na svim magistralnim i regionalnim putevima. Most u Kaloševiću od jutros je zatvoren za saobraćaj. Lokalni putevi su prohodni, ali se svima preporučuje pojačan oprez u vožnji.

–          Na više mjesta na putevima prema Maglaju preko Ošava i Misurića, te prema Novom Šeheru aktivirala su se klizišta i saobraćaj nije moguć. Čine se napori da se saniraju oštećenja na ovim putevima i da se omogući ograničen saobraćaj prema Maglaju. I u unutrašnjosti općine učestala je pojava novih klizišta.

–          Opća bolnica i Dom zdravlja Tešanj su u punom kapacitetu, a na terenu su prisutne medicinske ekipe radi pružanja zdravstvene pomoći ugroženom stanovništvu.

–          Ekipe Štaba civilne zaštite, policija i angažirane snage su na terenu i koordinirano djeluju tamo gdje je najpotrebnije. Svakako, prioritet je spašavanje ljudi i njihovo privremeno zbrinjavanje na sigurnom.

–          Zbog prekida telefonskih veza Štab civilne zaštite raspoređuje dodatne stacionarne i mobilne radio-stanice na ugroženim područjima i formira centre za vezu, kako bi se sa ugroženih područja i od mobilnih ekipa na terenu informacije prikupljale i obrađivale u Operativnom centru civilne zaštite i koordinirale aktivnosti Štaba.

–          U Područnoj školi u Gornjim Šijama formiran je Info-prihvatni punkt na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za područje mjesne zajednice Šije.

–          Još jednom molimo sve građane, posebno na poplavljenim i ugroženim područjima, da maksimalno sarađuju i sudjeluju u realizaciji mjera i aktivnosti civilne zaštite na terenu i pomognu u rješavanju problema nastalih ovom prirodnom nesrećom.

–          Molimo sve stanovnike kojima i dalje prijeti ili je počeo ulazak u objekte da poštuju procjene i mjere Štaba civilne zaštite i na vrijeme se sklone na sigurna mjesta, kako ne bi ostali blokirani zbog mogućeg naglog porasta vodostaja.

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *