Informacija o situaciji 17.05.2014. godine

Danas su na terenu nastavljene aktivnosti na sanaciji šteta nastalih u poplavama i zbog klizanja i odrona zemlje, prije svega na osposobljavanju putnih komunikacija radi osiguranja prohodnosti.

PUTEVI

Svi glavni putni pravci na području općine Tešanj su prohodni i stabilni, ophodnja i nadzor na putevima su stalni. Zbog pojave klizišta u prekidu su putni pravci prema Novom Šeheru i Oručama u općini Maglaj, gdje mehanizacija intenzivno radi na uspostavi putne komunikacije. Na dionici magistralnog puta M17 u Kosovi, zbog pojave novog klizišta nije moguć saobraćaj, te molimo građane da bez velike potrebe ne kreću na put.

KLIZIŠTA

U proteklih 48 sati zabilježeno je 53 klizišta na kojima je evidentirana ugroženost stambenih objekata. Stručne ekipe su na terenu i utvrđuju trenutno stanje.

VODOSNABDIJEVANJE

Vodovodi pod upravom KP RAD – Tešanj i Jelah su u funkciji i nema problema u snabdijevanju. Večeras se očekuje pokretanje vodovoda Kraševo, a mještani Kraševa i Lepenice se uredno snabdijevaju vodom iz cisterni. Danas su očišćeni bunari kod vodovoda Ponikva u Šijama koji su pušteni u pogon, a u međuvremenu mještani se vodom uredno snabdijevaju cisternama.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Opća bolnica Tešanj pruža pomoć pacijentima iz Doboja, prije svega dijaliznim pacijentima.Mobilne ekipe Doma zdravlja pružaju pomoć stanovnicima Maglaja – na punktovima u Novom Šeheru, Misurićima i Kosovi.

POMOĆ DRUGIM OPĆINAMA

Danas je Općinski štab civilne zaštite u saradnji sa Udruženjem privrednika Biznis centar Jelah Tešanj organizovao konvoj pomoći općinama Doboj i Maglaj. U ovoj akciji ukupno je isporučeno preko 8 000 hljebova, preko 2 000 kom po 5 l vode, veliku količinu konzervi i mesnih proizvoda, te ostalih potrepština.Cisterne sa vodom su upućene u Bolnicu Doboj.

U akciji prikupljanja pomoći za ugrožena područja učestvuje veliki broj građana putem mjesnih zajednica i udruženja sa područja općine Tešanj. Stoga, još jednom podsjećamo da se pomoć prikuplja i distribuira putem Centra za prikupljanje pomoći koji radi u prostorijama Vatrogasnog doma u Tešnju, te putem zvaničnih organa mjesnih zajednica i da firme i građani svoje donacije mogu predati ovom Centru. U prikupljanju i distribuciji pomoći na terenu sudjeluju i pomažu službene osobe Crvenog križa, ovlaštene organizacije i grupe koje svoje aktivnosti prezentiraju javnosti.

Molimo sve donatore da prate informacije o prioritetima za pomoć i da svoje donacije upućuju samo putem organiziranih punktova i ovlaštenih osoba, prema stvarnim potrebama ugroženih ljudi, o čemu će na vrijeme biti obaviješteni.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnom radu i nastavlja sa aktivnostima na sanaciji nastale štete na poplavom ugroženim područjima. Tokom sutrašnjeg dana bit će urađene hitne intervencije na klizištima, čišćenju i podršci drugim aktivnostima u Šijama. Pojačan je rad inspektora kada je u pitanju kontrola cijena namirnica. Također, nastavljaju se i aktivnosti oko pružanja pomoći susjednim općinama.

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

 

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *