Informacija o situaciji 18.05.2014. godine

Danas su na terenu nastavljene aktivnosti na sanaciji šteta nastalih u poplavama i zbog klizanja i odrona zemlje, prije svega na osposobljavanju putnih komunikacija radi osiguranja prohodnosti.

PUTEVI

Svi glavni putni pravci na području općine Tešanj su prohodni i stabilni, ophodnja i nadzor na putevima su stalni. Zbog pojave klizišta još uvijek je otežan saobraćaj prema Novom Šeheru, gdje mehanizacija intenzivno radi na uspostavi pune komunikacije. Na dionici magistralnog puta M17 u Kosovi, zbog pojave klizišta nije moguć saobraćaj. Za hitne intervencije prohodan je put Trepče–Šljivice-Kosova-Maglaj, te molimo građane da, ukoliko nemaju velike potrebe, ne prave gužvu na ovoj dionici do stabilizacije stanja.

KLIZIŠTA

Danas je prijavljeno još dodatnih šest kližišta, što je ukupno 59 novih klizišta na području općine Tešanj u protekla tri dana. Stručne ekipe koje su na terenu utvrđuju trenutno stanje i već su izvršile stručni uvid na 49 klizišta. Danas je urađeno sedam hitnih intervencija na klizištima.

VODOSNABDIJEVANJE

Vodovodi pod upravom KP RAD – Tešanj i Jelah su u funkciji i nema problema u snabdijevanju. Nakon što je sinoć pušten u rad, vodovod Kraševo vrši urednu isporuku vode. Vodovod Ponikva u Šijama je u funkciji, ali voda nije za piće i građanima se isporučuje cisternama.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Opća bolnica Tešanj pruža pomoć pacijentima iz Doboja, prije svega dijaliznim pacijentima. Mobilne ekipe Doma zdravlja pružaju pomoć stanovnicima Maglaja – na punktovima u Novom Šeheru, Misurićima i Kosovi.

SANACIJA NASTALIH ŠTETA

U MZ Šije 95 kuća je poplavljeno. Danas je u akciji čišćenja učestvovalo više građevinskih mašina, oko 40 traktora i preko 150 dobrovoljaca. Završena je dezinfekcija 14 kuća, a veći dio kuća je pripremljen za dezinfekciju. Sutra će biti završeno čišćenje svih preostalih objekata u Šijama, nakon čega slijedi pranje i dezinfekcija.

POMOĆ UGROŽENIM

Jutros je upućena pomoć za pranje ulica u Doboju i za osposobljavanje energetskih objekata u Maglaju.

Štab civilne zaštite i Udruženje privrednika Biznis centar Jelah Tešanj danas su isporučili hranu i vodu u MZ Šije i naselja u Doboju (Ševarlije, Čivčije i Čaršija, Pridjel), Maglaju (Kosova) i Zenici (Topčić Polje).

U akciji prikupljanja pomoći za ugrožena područja učestvuje veliki broj građana putem mjesnih zajednica i udruženja sa područja općine Tešanj. Stoga, još jednom podsjećamo da se pomoć prikuplja i distribuira putem Centra za prikupljanje pomoći koji radi u prostorijama Vatrogasnog doma u Tešnju, te putem zvaničnih organa mjesnih zajednica i da firme i građani svoje donacije mogu predati ovom Centru. U prikupljanju i distribuciji pomoći na terenu sudjeluju i pomažu službene osobe Crvenog križa, ovlaštene organizacije i grupe koje svoje aktivnosti prezentiraju javnosti.

Molimo sve donatore da prate informacije o prioritetima za pomoć i da svoje donacije upućuju samo putem organiziranih punktova i ovlaštenih osoba, prema stvarnim potrebama ugroženih ljudi, o čemu će na vrijeme biti obaviješteni.

GRAĐANI

U skladu sa zaključcima Općinskog štaba civilne zaštite Tešanj sa IV vanredne sjednice održane 17.05.2014. godine, pozivaju se građani općine Tešanj da se u okviru mjesnih zajednica organizuju i preduzmu mjere čišćenja puteva i kanala pored puteva u cilju blagovremene sanacije nastalih šteta.

Još jednom, pozivamo sve građane općine Tešanj koji su zainteresovani da dobrovoljno učestvuju u provođenju mjera asanacije-čišćenja u MZ Šije da se mogu javiti sa potrebnim alatom na punkt u Šijama kod borova (autobuska stanica), ili ostvariti kontakt putem telefona 121 u Službu civilne zaštite radi daljih uputa.

UPOZORENJE

Upozoravamo stanovništvo na poplavljenom području da je moguća pojava minsko-eksplozivnih sredstava, te da u slučaju pronalaska ista ne diraju već da obavijeste Operativni centar civilne zaštite kako bi se isti na adekvatan način uz mjere sigurnosti uklonile.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnom radu i nastavlja sa aktivnostima na sanaciji nastale štete na poplavom ugroženim područjima. Tokom sutrašnjeg dana nastavljaju se hitne intervencije na klizištima, čišćenju i podršci drugim aktivnostima u Šijama. Pojačan je rad inspektora kada je u pitanju kontrola cijena namirnica se nastavlja. Također, nastavljaju se i aktivnosti oko pružanja pomoći susjednim općinama.

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *