INFORMACIJA ZA MEDIJE I GRAĐANE – 20.05.2014. godine u 10,00 sati

Na sinoć održanoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Tešanj utvrđene su dalje aktivnosti na provođenju mjera otklanjanja posljedica.


Težište je na čišćenju i dezinfekciji terena u Šijama, Kraševu i Kaloševiću. U Šijama, gdje je i najugroženije područje, aktivno su radile operativne snage civilne zaštite, mještani i dobrovoljci iz drugih mjesnih zajednica. Također, Općinski štab civilne zaštite je u stalnim kontaktima sa ugroženim područijima drugih općina, i u skladu sa potrebama i mogućnostima dostavlja adekvatnu pomoć u vodi, hrani, sanitetskim i drugim sredstvima.


Danas će Općinski načelnik i ujedno komandant Štaba civilne zaštite Tešanj Suad Huskić posjetiti općinu Maglaj radi daljnje koordinacije pomoći ovoj susjednoj općini.



Humanitarna pomoć i dalje se organizirano prikuplja putem Prihvatnog centra Crvenog križa u Vatrogasnom domu u Tešnju i po planu distribuira tamo gdje je najpotrebnija. Konvoji i vozila sa humanitarnom pomoći uputit će se i danas na najugroženija područja drugih općina Bosne i Hercegovine.


Opća bolnica Tešanj organizirala je i kontinuirano od 16. maja obavlja hemodijalizu i za stanovnike poplavljenog područja Doboja, te usluge sterilizacije za Opću bolnicu u Doboju. Prihvatni centar i Ambulanta u Misurićima, te ambulante u Kosovi i Moševcu sa osobljem Opće bolnice Tešanj rade na zbrinjavanju stanovnika poplavljene maglajske općine.

Saobraćaj na magistralnom putu M-4 Doboj-Banja Luka odvija se uz pojačan oprez, dok je na magistralnom putu M-17 Šamac-Sarajevo zbog klizišta u mjestu Kosova zatvorena dionica u mjestu Kosova, pa se saobraćaj preusmjerava na dionicu Maglaj – Trbuk – most Ševarlije – Karuše.

Od jutros je i na ovom zaobilaznom pravcu saobraćaj zatvoren za teretna vozila zbog velikog broja kamiona, zagušenja i slabe propusnosti ceste, te ovom dionicom mogu saobraćati samo putnička vozila i vozila za prevoz humanitarne pomoći.

Regionalni put 474 Novi Šeher – Prnjavor na dionici preko Crnog vrha omogućava samo saobraćaj putničkih vozila, odvija se otežano zbog klizišta i uz maksimalan oprez vozača.

Sve lokalne ceste su prohodne. Zbog klizišta otežana je prohodnost na lokalnoj cesti Ćatin Greb – Jablanica – Tešanj na dionici Hrvatinovići.

Putni pravac Trepče – Šljivice – Kosova je prohodan, a saobraćaj se odvija usporeno zbog nastalih klizišta.

Prekida saobraćaja ima i na nekategorisanim cestama, ali se stalno radi na osiguranju njihove prohodnosti.

Svim vozačima preporučujemo maksimalan oprez i prilagođavanje uslovima na putevima.

Do jutros je prijavljeno 87 klizišta, 27 klizištima oštećenih kuća i oko 40 pomoćnih objekata. Zbog opasnosti za život ljudi iseljeno je i zbrinuto stanovništvo iz 14 stambenih objekata. Komisije obilaze klizišta i objekte na terenu, vrše stručnu procjenu i daju preporuke, a do sada su završile obilazak na 63 lokacije.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno, a u poplavljenim objektima bit će omogućeno snabdijevanje odmah po sticanju neophodnih sigurnosnih uvjeta.

Telefonske veze funkcioniraju.

Snabdijevanje vodom je uredno iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo.

Među građanima kruže priče kako u stanove i obiteljske kuće dolaze osobe tražeći isključivo novac za stradale u poplavama.

Upozoravamo građane da ne daju novac koji za stradale u poplavama traže osobe po stanovima i kućama jer postoji mogućnost da je riječ o prevarama. Građane upozoravamo da takvim osobama ne daju novac i ne nasjedaju lakovjerno na takve priče, jer postoji mogućnost da je riječ o prevarantima, a sve takve pojave molimo da odmah prijave Policiji ili Štabu civilne zaštite.

Zato još jednom apelujemo da, ako želite pružiti pomoć stanovništvu ugroženom poplavama, učinite to putem Crvenog križa ili na drugi način o kojem su informacije javno dostupne i konstantno se šalju putem medija ili Štaba civilne zaštite.

Nakon što su se pojavile informacije o pokušajima pljačkanja napuštenih kuća, policija je pojačano prisutna na poplavljenim područjima, kontrolira i drži sve pod nadzorom, te vodi brigu o napuštenoj imovini, a svaki pokušaj kriminalnih radnji bit će najstrožije sankcioniran.

Posebno upozoravamo stanovništvo na mogućnost teških posljedica koje bi mogle izazvati brojne mine, koje je pokrenula vodena masa. Mine se mogu pojaviti i tamo gdje ih nikada nije bilo. Veoma je bitno pažljivo kretanje u zoni zahvaćenoj poplavom, te da se uočena minsko-eksplozivna sredstva ne diraju niti uklanjaju, već da se označe i prijave Službi civilne zaštite, koja će poslati deminere.

 

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *