INFORMACIJA ŠTABA CIVILE ZAŠTITE TEŠANJ o stanju 22.05.2014. godine u 10,00 sati

Tokom proteklog dana nastavljene su aktivnosti na čišćenju i dezinfekciji terena u Šijama i Kaloševiću. U toku je sistemsko čišćenje i dezinfekcije preostalih poplavljenih površina.

U mjesnoj zajednici Šije Općinski štab civilne zaštite i jučer je organizirao kuhanje hrane za stanovništvo, a nastavlja se i danas, dok se i dalje dijele dnevni paketi hrane.

Timovi i snage Štaba civilne zaštite rade na čišćenju i dezinfekciji objekata na poplavljenom području općine Tešanj i pružaju podršku na područijima susjednih općina Maglaj (Kosova) i Doboj (Pridjel), gdje aktivno rade tri tima za dezinfekciju uz podršku operativnih snaga civilne zaštite.

Također, upućena je i jedna ekipa za ispumpavanje vode oko objekata u Doboju (Podkamen).

Intenzitet pojave klizišta u protekla 24 sata je znatno smanjen. Do sada je evidentirano 99 klizišta.

Obustavljen je saobraćaj na dionici puta M-17 Maglaj – Doboj (u mjestu Kosova), pa se saobraćaj preusmjerava starim putem preko Ševarlija (R-465), naizmjenično u periodima od po 1 sat. Za teretna motorna vozila do 20 sati na snazi je obustava saobraćaja na ovoj obilaznici.

Na regionalnom putu 474 preko Crnog vrha saobraćaj je ograničen zbog klizišta i teče veoma otežano. Ne preporučuje se vožnja ovim pravcem bez stvarne potrebe.

Svi lokalni putevi su prohodni uz preporuku za pojačan oprez vozača.

Vodostaji rijeka su u granicama normalnog sa tendencijom blagog opadanja.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno gdje je to tehnički moguće. Područje Gornjeg polja u mjesnoj zajednici Šije još uvijek je bez struje, gdje se vrši pojedinačna provjera električnih elemenata na objektima.

Voda iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Lokalni vodovod Ponikva u Šijama isporučuje samo tehničku vodu i ova voda nije za piće.

Telefonske veze funkcioniraju uredno, izuzev područja Šija koje su vezane za centralu u Matuzićima.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnim kontaktima sa ugroženim područijima drugih općina i u skladu sa potrebama i mogućnostima dostavlja odgovarajuću pomoć u vodi, hrani, sanitetskim i drugim sredstvima.

Mobilne medicinske ekipe kontinuirano su na terenu.

 

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *