Procjena rizika ugroženosti stambenih objekata od klizišta

Nakon poplava na prostoru općine Tešanj registrovano je 146 klizišta, među kojima i značajan broj onih koji su ugrozili stambene objekte, puteve i drugu infrastrukturu. Zbog činjenice da je 16 porodica evakuirano iz svojih stambenih prostora općina Tešanj je tražila stručnu pomoć i podršku Instituta za geologiju. Na poziv općine Tešanj, u ime Federalnog instituta za geologiju, na području općine Tešanj boravio je geolog prof. dr. Ferid Skopljak.

Općinski načelnik je tražio procjene rizika na lokacijama koje ugrožavaju stambene objekte i dalje upute za stanovnike i općinu Tešanj. Dr. Skopljak je na osnovu toga posjetio 20 lokacija na kojima su ugroženi objekti i dao stručne ocjene stanja, te preporuke za dalje postupanje.

Na osnovu nalaza i stručnog mišljenja dr. Skopljaka trenutno postoje četiri stambena objekta (Šije, Jablanica 2 objekta, Mrkotić) koja su iseljena i za koje nema mogućnosti za hitnu sanaciju ili eventualnu zaštitu od daljnjeg klizanja tla. Kod preostalih klizišta definisano je koji oblik hitnih i preventivnih intervencija treba poduzeti kako bi se zaštitilo od daljnjeg klizanja terena i ugrožavanja objekata.

Utvrđeno je da su problemi sa klizištima uglavnom nastali kao posljedica enormno visokih količina padavina, zbog neriješenih drenaža oko objekata, neadekvatne odvodnje površinskih i fekalnih voda, te zbog pozicija akumulacija vode u bunarevima ili vodovodnim sistemima (“bazenima”/rezervoarima) sa vodom.

Na 10 lokacija već je izvršena sanacija zbog potrebe prohodnosti puteva (Trepče, Dž.Planje, Koprivici, Novo Selo, Pejčići, Roše, Raduša…).

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *