Analiza učinka općinskih poticaja

Juče je, u općinskoj Sali za sastanke održana rasprava na temu „Analiza učinka općinskih poticaja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji“. Poslije uvodnog obraćanja pomoćnika općinskog načelnika Hamzalije Hojkurić, prisutnim je saradnica za poljoprivredu Tamara Turkić prezentirala Analizu i kretanje vidova poticaja, broja korisnika i obima proizvodnje sa utroškom sredstava od 2006. godine, od kada se iz budžeta izdvajaju sredstva za razvoj poljoprivrede, do danas. U posljednje tri godine za poticaj se izdvajaju sredstva u inosu od 300.000 KM, prosječno se godišnje obradi 500 zahtjeva, a do sada je utrošeno 2.300.000 KM. Rezultati svega toga su 100 ha voćnjaka,  4.500 grla goveda, 4,5 ha plastenika, 10 ha zasada maline,… hladnjače, sušare, otkupljivači, prerađivači, trgovci, sajmovi,… 

Prisutni predstavnici zadruga, udruženja, agencije, škole i proizvođači su se aktivno uključili u raspravu i iznijeli određene prijedloge na pitanja:

Šta su nedostaci sadašnjeg sistema, eventualne greške, šta mijenjati?

Koji su nam kapaciteti, šta poboljšati?

Možemo li preći na neki drugi model?

Dobijeni odgovori na ova pitanja će pomoći za unapređenje Programa novčanih poticaja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u narednoj godini.

POMOĆNIK OPĆINSKOG  NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc.

Prezentaciju možete pogledati na linku:

 

https://drive.google.com/file/d/0BwXW7Niz2on_TGctQlZKZFk4Q3M/view?usp=sharing

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *