Obilježen 4. april – Dan otpora fašizmu

Povodom općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu, Općinski načelnik upriličio je prijem za predstavnike javnog i kulturnog života općine Tešanj. Prijemu su prisustvovali i predstavnici II Rendžerskog puka Oružanih snaga BIH, kao i odbornici Skupštine opštine Tešanj iz 1992. godine. Prigodnim govorom gostima su se obratili Općinski načelnik Suad Huskić i predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine iz 1992. godine Mirsad Ćeman, te u svom obraćanju istakli važnost 4. aprila za sve građane općine Tešanj.

Nakon prijema, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće su, u ime Općine položili predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik, predstavnici II Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, te predstavnici boračkih organizacija. Tokom dana cvijeće je položeno i na spomen obilježja u Jelahu i Tešanjci.

U 15,30 sati u Centru za kulturu i obrazovanje održana je i promocija knjige Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini, autora Jasmina Odobašića.

Inače, prema odluci Općinskog vijeća 4. april – Dan otpora fašizmu se obilježava kao sjećanje na početke otpora agresiji na BiH 1992-1995. i sve značajnije događaje u ovom periodu, ali i iz ranije historije vezane za otpor ovog kraja fašizmu.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *