Dobro djelo

„Allahu je najdraže djelo koje je trajno, pa makar bilo i malo!“
Muhamed a.s.

Škoda 918 A 359, koliko se sjećam,…večeras u svojoj šetnji i prođe pored mene škoda kod simetrala… rekoh moram mu nekako javiti jer to se ne vidi… zadnje desno svjetlo ne radi.. mislim da sam dobro upamtio.. inače pamtim brojeve… a ako sam profulao, nije zgorega katkad i provjeriti.

Odgovorim na gornji mail: Hvala velika Šefket, svaka čast na memoriji i zapažanju. Ne radi.

A onda novi mail:

Eto drago mi..ne zbog tebe.. Već uradih dobro djelo…cilj mi je – dnevno dva. Mjerljivo, a na godinu 730.

fs_net_fhSjajno. Šefket Turalić postavio sebi cilj uraditi dva dobra djela svaki dan. Kada bi svaki stanovnik općine Tešanj, s pravom glasa na izborima, postavio sebi isti cilj to bi bilo 70.000 dobrih djela svaki dan. Na godinu, 25.550.000 dobrih djela. Može li neko zamisliti kakav bi tek Tešanj tada bio? Samo dva dobra djela dnevno. Bio bi to pravi uspjeh.

Kao što sam pročitao na jednoj odličnoj web strani: www.poslanikmuhammed.info, dobročinstvo je ponašanje kojem je cilj pomaganje drugom ne očekujući bilo kakvu vrstu nagrade. Takvo ponašanje se obično opisuje kao “nesebično”, jer su interesi drugih stavljeni iznad vlastitih interesa. Međutim, činjenjem dobrih djela mi doprinosimo i svom fizičkom, psihičkom i duhovnom blagostanju. Osobe koje čine dobra djela osjećaju manje ljutnje i stresa, više su pozitivni i samouvjereni. Smanjenjem stresa doprinosimo jačanju imunog sistema i time poboljšavamo fizičko zdravlje. Činjenje dobrih djela i empatija su najbolji, najjednostavniji, potpuno besplatan i efikasan način da svijet učinimo boljim mjestom za život.

Pomoći drugima možemo na bezbroj načina. Pomaganje nije ograničeno samo na novac. Dobročinstvo nije komplicirano. Često pretpostavljamo da je dobro djelo samo neko veliko djelo koje zahtijeva ogroman trud i ulaganje. Međutim, malo dobro djelo koje je trajno vrijednije je i bolje od velikog dobrog djela koje je kratkog daha! A šta sve možemo uraditi kao dobro djelo? Spisak je predug, teško se može sastaviti. Ali mogu se navesta neka od njih: posjetiti starije, nahraniti drugog, pomoć za djecu sa posebnim potrebama, osmijeh za druge, uljepšavanje svojih ulica, na uvredu uzvratiti lijepom riječi, biti sjajan supružnik, štediti vodu, poštovati roditelje, posaditi cvijeće, biti ljubazan prema komšiji, davati besplatne instrukcije, pokupiti smeće, pomoći onima koji nemaju doma, pomoći starijoj osobi, upozoriti na ledenice, stipendirati studenta, podijeliti znanje sa drugima, ponuditi pomoć, biti odgovoran u saobraćaju, podijeliti obrok s drugima, poštovati druge na društevnim mrežama, biti odgovoran prema osoba sa invaliditetom, biti zahvalan, ponuditi prijevoz, posjetiti rodbinu, donirati krv, ustupi mjesto starijim, volontirati u humanitarnim organizacijama, nahraniti/napojiti životinje, manje se žaliti, počastiti svoje kolege, pokloniti knjige biblioteci, izraditi korisnu aplikaciju,…

O Fuad Hadzimehic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *