Ne obazirite se na njih, (ne) znaju šta govore!?

Čovjek sanja toliko sjajnu svjetlost,
koliko mračnija je noć oko njega i u njegovu srcu.
Ivan Cankar

fs_net_fhZa Srbe u Srpskoj uloga Slobodana Miloševića i Srbije je bila pozitivna; Obilježavanje 1. marta je ozbiljna politička i istorijska podvala; Vjerujem u samostalnost Republike Srpske; Svi moraju da nauče da srpski narod ima na Balkanu dvije države…i da se ne navede ko je ove izjave dao u samo posljednja dva mjeseca, bilo bi jasno – Milorad Dodik, Predsjednik RS-e.

Uz to, veličanje uloge osuđenih ratnih zločinaca je stalna praksa Predsjednika RS-a, ali i negiranje genocida. Drugim riječima kazano, sve što u ovom smislu izjavi Predsjednik RS-e je negiranje države Bosne i Hercegovine, atak na državu Bosnu i Hercegovine, negiranje istine o dokazanim zločinima koje je počinila vojska RS, verbalni izazov svih građana koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, i sipanje soli na rane porodica žrtava genocida i strašnih zločina.

Od žiranata Dejtonskog mirovnog sporazuma dolazi uglavnom šutnja, ili čak pakosne i licemjerne izjave poput onih od Premijera Vlade susjedne Srbije. Jedno govori a drugo radi kada je riječ o Bosni i Hercgovini. Državnici Bosne i Hercegovine, oni koji su probosanski orjentisani, poručuju nam da se ne obaziremo na ovakve izjave jer oni koji to govore – ne znaju šta govore. Razumijem potrebu i želju da se strasti ne podižu, da su to veoma osjetljive teme o kojima bi rasprave štetile svima, da nam je potreban pozitivan ambijent koji će odgovarati razvoju i budućnosti u kojoj bi svima bilo bolje nego danas i u prošlosti, ali nisam siguran da oni što to govore ne znaju šta govore. Bliže sam uvjerenju da jako dobro znaju šta govore i zbog čega to rade.

Negiranjem istine, nepriznavanjem genocida i zločina te veličanjem zločinaca, veličanjem samovolje i nepoštivanjem ustava i zakona, kreira se jedno raspoloženje kod mnogih koji to prihvataju kao novu istinu, kao novi putokaz, kao novi izazov za završetak nezavršenog strašnog projekta. Nadati se boljoj budućnosti a dopuštati da se istovremeno razvija potpuno suprotan smjer mišljenja, negacija bolje budućnosti kod velikog broja građana Bosne i Hercegovine je naivno. Umjesto toga, potrebno je prioritetno doći do zajedničkog stajališta, minimalnog sadržitelja onog što znači bolja budućnost u Bosni i Hercegovini. Ako to znači zamrzavanje priče “ZA” i “PROTIV” Bosne i Hercegovine, “ZA” i “PROTIV” RS-e od strane javnih funkcionera i javnih servisa koji imaju veliki uticaj na formiranje javnog mnijenja, onda to treba pretočiti u zakon sa kaznenim odredbama za one koji to ne poštuju. Ako se to ne može postići, ako se ne može postići na takav minimalan sadržilac, onda ne treba skrivati da je Bosna i Hercegovina ugrožena, gotovo svakodnevno napadnuta od strane Predsjendika RS-e, i treba tražiti jasne odgovore na takve napade. Bez odlaganja. Prioritetno.

O Fuad Hadzimehic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *