Povećanje vodostaja na području općine Tešanj

Usljed obilnijih padavina tokom noći i danas došlo je do značajnog povećanja vodostaja na području općine Tešanj, prvenstveno rijeke Usore, koja je prema mjerenju u 15:00 sati dostigla visinu od 330 cm, te je od 11:00 sati porasla za 157 cm i ima trend porasta. Rijeka Bosna također ima trend porasta, ali je ispod granice redovnog obaviještavanja. Vodostaj rijeke Tešanjke i Trebačke rijeke je povećan, te za sada nema opasnosti od izlivanja. Zabilježeno je izlivanje rijeke Radušice na manje poljoprivredno zemljište u mjestu Vukovo.

Pripadnici Služba civilne zaštite su obišli područje općine Tešanj koje može biti ugroženo poplavama, te je konstatovano da za sada nema opasnosti od izlivanja iz korita. Služba civilne zaštite će i dalje nastaviti pratiti stanje vodostaja na području općine.

Od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda za dan 23.03.2016. godine objavljen je narandžasti meteo alarm za veći dio Bosne i Hercegvine, kada se očekuju intezivnije i obilnije kišne padavine. Očekivana količina padavina iznosi od 30-50 l/m2. Zbog navedenog Služba civilne zaštite upozorava stanovništvo da zbog već sada visokog vodostaja rijeka u narednom periodu može doći do izlivanja i ugrožavanja stambenih i drugih objekata i infrastrukture na području općine Tešanj, kao i pojave novih i aktiviranja starih klizišta. U skladu sa tim potrebno je provoditi sve preventivne mjere zaštite od poplava u i oko stambenih i drugih objekata, kako bi se umanjio mogući uticaj plavljenja.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *