Načelnik Općine Tešanj podržava nestatutaran rad organa MZ Kraševo i dovodi u pitanje zakonit rad MZ Kraševo

Aktivisti SDPBiH uređuju park u MZ Kraševo

Aktivisti SDPBiH uređuju park u MZ Kraševo

Mandatni period, koji je iza nas, obilježen je neradom, nefunkcionalnošću i samovoljom kadrova koji su imenovani ispred SDA. To se najbolje vidi na primjeru Skupštine MZ, kojom predsjedava kadar SDA, još uvijek nije usvojila Izvještaj o radu Savjeta za 2014. i 2015. godinu, iako smo već na kraju marta 2016. godine.

U navedenom periodu Savjet MZ Kraševo je radio zahvaljujući savjesnom i odgovornom odnosu kadrova SDP-a, koji su evidentirani kao članovi sa najviše prisustva zakazanim sjednicama, a što se lako može provjeriti u zapisnicima sa sjednica Savjeta.

Iako smo putem vijećničkih pitanja pokušali da upozorimo Načelnika Općine Tešanj na ono što se dešava u MZ Kraševo reakcija je izostala, čak ni nakon što Savjet MZ nije održavao sjednice ni po pet mjeseci.
Načelnik je statutarno odgovoran za rad organa MZ što je i definisano  Statutom OpćineTešanj:

Član 59.

Nadzor nad zakonitošću rada organa mjesne zajednice obavlja Općinski načelnik neposredno i preko općinskih službi za upravu.

Treba reći da je Načelnik Općine Tešanj od početka mandata za čovjeka od povjerenja našao u liku i djelu iz političke opcije koja je na Lokalnim izborima 2012. godine osvojila svega 41 glas u MZ Kraševo, te je time zanemario glasove građana koji misle sasvim drugačije, a što su jasno rekli na Lokalnim izborima 2012. godine kada su dali povjerenje SDPBiH-naime zbir glasova SDA i SBiH iznosi 285 dok je SDPBiH sam osvojio 289 glasova.

Na kraju, kada se ipak odlučio uključiti u rješavanje problema u MZ Kraševo Načelnik Općine Tešanj je odlučio imenovati predsjednika Savjeta MZ Kraševo, naravno iz SDA iz koje i sam dolazi, iako je ovaj od pet glasova u Savjetu MZ dobio samo 2, dakle bez konsenzusa koji se zahtjeva Statutom. Ranija praksa Načelnika Općine Tešanj je bila da ukoliko se, i poslije ponovljenog predlaganja kandidata za predsjednika Savjeta, ne postigne konsenzus Načelnik svojim rješenjem imenuje predsjednika Savjeta. Ovo nije prvi put da Načelnik  ovako „na prečac“ imenuje predsjednik Savjeta, što je evidentno u još nekim mjesnim zajednicama.

Nadamo se da će građani MZ Kraševo prepoznati  odgovorne za ovakvo stanje i adekvatno odgovoriti demokratskim putem na samovolju i nerad pojedinaca i grupa koji nanose štetu MZ Kraševo dijeleći građane MZ Kraševo na podobne i nepodobne, jer neki dobiju asfalt da ga ne plate, dok drugi da bi dobili asfalt moraju platiti hiljade KM.

Ovakav odnos članova SDA i  Načelnika Općine Tešanj prema MZ Kraševo ne doprinose boljem funkcionisanju organa MZ Kraševo niti pravednoj i pravičnoj raspodjeli sredstava koja nisu lična nego sredstva poreskih obveznika, dakle građana MZ Kraševo.

Odlukom organa Osnovne organizacije SDPBiH Kraševo članovi organa MZ Kraševo, koji su imenovani ispred SDPBiH, više neće biti podrška nestatutarnom radu Savjeta MZ Kraševo. Ovim saopštenjem želimo da ukažemo na nestatutaran rad organa MZ Kraševo, te želimo javnost obavijestiti da naši izabrani članovi neće učestvovati u radu Savjeta MZ Kraševo.

 

                                                                         Komisija za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

Opširnije na sdp-tesanj.org

O OO SDP Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *