70 godina postojanja Opće biblioteke u Tešnju

Svečanom akademijom i izložbom djela Muse Ćazima Ćatića, Opća biblioteka Tešanj obilježila je 70 godina postojanja. Književni fond Biblioteke broji 70 hiljada knjiga i oko 30 hiljada periodičnih publikacija, među kojima se nalaze i djela Muse Ćazima Ćatića, Hamida i Maka Dizdara, Bore Stankovića, Antuna Gustava Matoša, Hamze Hume, Adem-age Mešića, Mustafe Ćemana i mnogi drugi.

Monografija o biblioteci u Tešnju napisana je nakon 70 godina postojanje ove ustanove. Kroz monografiju su predstavljene sve one ličnosti koje su doprinijele razvoju bibliotekarske djelatnosti, rekao je Esmir Bašić, direktor JU Opća biblioteka Tešanj.

Opća biblioteka je jedina u BiH koja je u posljednih 40 godina riješila pitanje vlastitog prostora, zajedničkim investiranjem Općine Tešanj i TIKA-e.

U grbu općine Tešanj nalazi se knjiga kao logo i želja da se odnos spram znanja, spram biblioteke, čitanja, spram ukupnog odnosa prema obrazovanju i napredovanju ljudi gleda na takav proaktivan način, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

U cilju povećanja broja čitalaca na području općine Tešanj, u ponedjeljak, 4. aprila bit će omogućen besplatan upis za građane Tešnja koji još uvijek nisu članovi Biblioteke.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *