POZIV ZA POSJETU GRADU I MUZEJU TEŠANJ

eminagića-konak

Poštovani gosti i dragi prijatelji,

Javna  ustanova Muzej Tešanj i ove godine nudi interesantan  i bogat sadržaj za svoje goste.

Ove godine tešanjska Čaršija je još ljepša nego inače.Urađena je potpuna rekonstrukcija Titove ulice, a otvoreni su i novi turističko-ugostiteljski objekti sa raznovrsnom ponudom tradicionalnih jela,slastica i pića. Tu izdvajamo veliki izbor tešanjskih mineralnih voda, koje su već dugi niz godina među najboljima na svijetu.

Ipak, vaš glavni razlog za posjetu Tešnju treba da bude spoznaja da je to grad sa dugom povijesti i bogatim kulturno-historijskim naslijeđem. I ove sezone tešanjska tvrđava (Gradina) Vas čeka otvorenih vrata, spremna da  Vas vodi na putovanje kroz vrijeme sve do Srednjeg vijeka, pa i dalje.

Gradini je olakšan prilaz pristupnom stazom i stepeništem, a unutar nje je uredna szata koja vodi do bedema na samom vrhu objekta. Sa njih se pruža nezaboravan pogeld na grad Tešanj i njegovu širu okolinu. Depandansi muzeja, Dizdareva i Kapetanova kula, nude značajan broj interesantnih eksponata koji svjedoče bogatu historiju tešanjskog kraja. Postavka u Dizdarevoj kuli će od ove godine biti bogatija za nove eksponate arheološke zbirke, koja će široj javnosti biti dostupna od kraja aprila tekuće godine.

Uz muzejske postavke u kulama, Vašu pažnju će privući i nove zidne info table sa zanimljivim informacijama o tvrđavi i gradu Tešnju te mnoštvom starih i fotografija novijeg nastanka. Od ove sezone posjetu Gradini će Vam interesantnijom učiniti i panoramske info table na kojima su obilježeni svi važniji objekti u gradu i okolini te putokazi prema većim gradovima BiH i regiona. Na ulazu u Gradinu se nalazi suvenirnica, a na vrhu binokular za razgledanje okolice.

Osim stare tvrđave (Gradine) Tešanj ima još mnoštvo objekata i spomenika vrijednih Vaše pažnje. Vama dragi gosti, toplo preporučujemo posjete: Eminagića konaku, Ferhad-begovoj džamiji, zgradi medžlisa IZ Tešanj, grobu-mezaru pjesnika Muse Ćazima Ćatića i dr.

Eminagića konak, depandans Muzeja Tešanj je reprezentativan objekat urbane, stambene arhitekture izgrađen polovinom XIX st. U njemu ćete osjetiti čari života jedne begovske porodice te imati priliku naučiti nešto više o vremenu iz kojeg objekat potiče. Također, imaćete priliku vidjeti i neku od privremenih izložbi ili konzumirati bosansku kahvu sa rahatlokumom i domaćim sokom.

Vaš boravak ugodnijim će učiniti naši domaćini kako djelatnici Muzeja tako i Turističke zajednice. Oni će Vas dodatno informisati o historiji grada Tešnja i okoline, Gradine i drugih objekata, pričama i legendama iz daleke prošlosti, a uz sve to možete dobiti  i praktične savjete gdje odmoriti i jesti, parkirati auto i autobus, šta još vidjeti u bližoj okolini i sl.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *