Održani sastanci građana po mjesnim zajednicama

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini (BiH)” je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, čija je vrijednost 14,5 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 120 mjesnih zajednica i 20 JLS širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Mjesne zajednice sa područja općine Tešanj koje su ispunile kriterije UNDP-a i ušle u “Projekat” kao partneri, u periodu od 14.06. do 18.06 2016.godine organizovale su uvodne sastanke građana, koji za cilj imaju povećanje direktnog učešća građena u procesu odlučivanja mjesnih zajednica, posebno socijalno “isključenih” kategorija, a u ovom konkretnom slučaju u definisanju liste prioriteta projekata mjesnih zajednica.

Mjesne zajednice su izuzetno ozbiljno pristupile ovom projektu i u pet od šest mjesnih zajednica u potpunosti je ispoštovana procedura zahtjevana od strane UNDP-a, a metodologija koja je naučena na treningu trenera je primjenjena. U mjesnoj zajednici Miljanovci-Lončari ova metodologija nije u potpunosti pripremljena i primjenjena, te su date instrukcije o obavezi primjene i najavljen je monitoring u ovoj MZ na sljedećem sastanku građana.

Tokom svih sastanaka učešće su uzele predstavnice UNDP-a Jasmina Islambegović, te po jedan dan Amra Selesković i Mersiha Ćurčić koji nisu krile zadovoljstvo kada je u pitanju stečeno znanje facilitatora koji su vodili ove sastanke građana.

U pet mjesnih zajednica je usvojena preliminarna lista prioriteta projekata koji će biti potvrđeni (ili promjenjeni) na sljedećim sastancima, a nakon čega će UNDP raspisati natječaj za realizaciju istih. Očekuje se veći odziv građana na sljedećim sastancima koji će biti organizovani sredinom sljedećeg mjeseca, a o tačnom terminu građani će na vrijeme biti informisani.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da potakne veći angažman građana u opštinskom/općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *