Prvi broj Sportskog godišnjaka.

Sportski savez općine Tešanj realizovao je aktivnost izdavanja prvog broja Sportskog godišnjaka općine Tešanj, čija je svečana promocija izvršena krajem 2016. godine, na manifestaciji “Izbor sportiste godine općine Tešanj – ovo je naš AS”.

Putem ovog sportskog časopisa nastojali smo na ilustrativan način upoznati javnost sa svim klubovima koji se nalaze u članstvu Sportskog saveza općine Tešanj, njihovim aktivnostima i sportskim uspjesima a takođe i predstaviti najbolje sportiste, sportske kolektive, trenere, sportske nade, medije i sponzore sporta u 2016. godini.

Svi koji žele da pročitaju ili preuzmu prvi broj Sportskog godišnjaka općine Tešanj u elektronskoj verziji mogu to učiniti ovdje.

U nastavku donosimo osvrt Besima Sejdića, Predsjednika Sportskog saveza općine Tešanj:

“Sportski savez općine Tešanj izdavanjem prvog broja Sportskog godišnjaka nastoji široj javnosti predstaviti što cjelovitiju i što realniju sliku cjelokupnih aktivnosti, događanja i  tendencija povezanih sa svim oblicima sporta koji su se u 2016. godini odvijale u općini Tešanj.

Sportski godišnjak ostaje svjedok vremena, trajna vrijednost i uspomena za sav trud i napore koje ulaže Općina Tešanj, Sportski savez, klubovi, sportski radnici i sami sportisti u unapređenju sporta na svim područjima naše općine.

Uz sve ostalo, ove godine smo u mogućnosti predstaviti niz uspješnih dostignuća sportista, sportskih klubova i udruženja u različitim takmičarskim kategorijama u širokom spektru sportova i takmičarskih disciplina.

Svjetski i evropski uspjesi kickboksera, visoki ligaški plasmani nogometaša, košarkaša, rukometaša, žetva medalja od strane naših karatista, taekwondo boraca, odlični plasmani ribolovaca na domaćem i svjetskom planu, uspjesi naših stijelaca i mnogih drugih karakterišu sportske rezultate u 2016 godini.

Zato smatramo posebno značajnim što će većina tih rezultata biti zabilježena i trajno dokumentovana u ovom sportskom godišnjaku s ciljem isticanja i davanja podrške sportistima i sportskim klubovima ali i evidentiranjem za sportsku istoriju.

Uz sva postignuća sportista iz prezentiranih priloga i podataka o radu Sportskog saveza uočljivo je dobro funkcionisanje cjelokupnog sistema sporta na području općine Tešanj kako u takmičarskom tako i u sistemu sportske rekreacije, rada sa najmlađim uzrasnim kategorijama kao i sporta za lica sa invaliditetom.

Iznova me uvijek obraduje kada čujem za uspjehe najmlađih. Znam da će, vođeni sportom, postati vrijedni pojedinci našeg društva i vjerujem da će nastaviti tradiciju prijenosa znanja na neke “nove klince”.

Prilika je da odam priznanje svim sportskim radnicima pogotovo onima koji se nalaze u nezavidnom položaju jer nažalost, uprkos trudu svih nas, često nemaju adekvatne uslove za pripremu sportista. Želja nam je da svakom djetetu, i u najmanjem kutku naše općine pružimo i omogućimo bavljenje sportom.

Naravno nedostaju nam razni oblici sportskog djelovanja, a posebno oni koji se odnose prvenstveno na atletiku, plivanje i druge sportove a za koje nisu stvoreni potrebni infrastrukturni uslovi na području općine Tešanj.

Protekla 2016. godina bila je uspješna i u pogledu ulaganja u sportske objekte. Otvorena je savremena sportska sala sa streljanom u gradu Tešnju koja ujedno ovih dana dobiva potvrdu opravdanosti ulaganja i to na najbolji mogući način kroz sve masovnije posjete i korištenje od strane građana i klubova.

Krajem 2016. godine stvoreni su svi potrebni preduslovi za građenje četiri sportske dvorane u Šijama, Jablanici, Kaloševiću i Miljanovcima te je za očekivati da će njihova gradnja biti intezivirana u narednom periodu te da će škole i sportski klubovi dobiti nove prostorije za trenažni proces i nastavu.

Protekla godina će biti zabilježena kao prva godina u kojoj je došlo do povećanja izdvajanja budžetskih sredstava općine Tešanj od 10% za rad sportskih klubova što je veoma pohvalno ali takođe i nedovoljno za razvoj sporta kao masovne fizičke kulture shodno ciljevima iz predloženog Jedinstvenog dokumenta iz oblasti sporta općine Tešanj za period od 2014. do 2018. godine.

Uz sve teškoće koje trenutno opterećuju sport ipak svi s dobrim očekivanjima ulazimo u 2017. godinu, računajući u prvom redu na trud, zalaganje i talenat sportista kao i na daljim ulaganjima u stručne kadrove i sportske objekte, te računajući i na veliki entuzijazam i požrtvovanost sportskih radnika.

U ime Sportskog saveza zahvaljujem se Općini Tešanj, firmi AS Group doo Tešanj i sportskim klubovima na pomoći u izdavanju ovog godišnjaka kao i na nagrađivanju najboljih sportista.”

O Sportski savez Opcine Tesanj