Dodijeljena IT oprema za mjesne zajednice

U okviru projekta Jačanje uloga mjesnih zajednica u BiH, a kojeg provodi UNDP u saradnji sa općinama, danas je u Općini Tešanj upriličena podjela IT opreme za šest tešanjskih mjesnih zajednica. Glavni cilj projekta je doprinijeti kvalitetnijem životu građana kroz veće demokratsko učešće i odgovornost prema javnosti, kroz unapređenje usluga na nivou mjesne zajednice, infrastrukturu, te uključivanje socijalno isključenih kategorija. Predstavnici mjesnih zajednica Jablanica, Jelah, Kalošević, Miljanovci, Lončari, Raduša i Tešanjka su danas primile IT opremu kroz ovaj projekat.

 

Dvije godine će se vrlo intenzivno raditi ovdje na prostorima općine Tešanj, u šest mjesnih zajednica je najveći obim aktivnosti i postoji nekoliko dimenzija projekta koje se realizuju na terenu. Jedna dimenzija jeste jačanje institucije MZ, ljudskih kapaciteta u tim mjesnim zajednicama i sve mjesne zajednice koje su učesnici ovog projekta su prošle određeni nivo edukacije u projektnom menadžmentu, planiranju investicija, usaglašavanju prioriteta na nivou mjesnih zajednica. Tokom 2017.godine će se ponoviti ciklus investiranja u prioritete mjesnih zajednica u vrijednosti od preko 100 hiljada KM, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Kao sredstva ostvarenja ovog cilja odabrani su poticaji lokalnom razvoju koji će predvoditi zajednica, te revitalizacija lokalne vlasti u mjesnim zajednicama kao nivou gdje je vlast najbliža građanima i njihovim organizacijama koje su na usluzi zajednicama, uz mogućnost stvarnog učešća i provedbe.

 

Nova informatička oprema će omogućiti uspješnije pružanje usluga građanima u BiH, podignuti značaj mjesnih zajednica, poboljšati komunikaciju sa građanima te time potaknuti građane na veći angažman u opštinskom odlučivanju, a kako bi učestvovali u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa. Ovo je samo jedan od koraka prema revitalizaciji mjesnih zajednica u BiH, kazala je Majda Ganibegović, UNDP voditeljica projekta.

 

Više od 125 mjesnih zajednica u 23 partnerske jedinice lokalne samouprave će od sada moći pružiti kvalitetniju i efikasniju uslugu građanima, zahvaljujući paketu informatičke opreme u vrijednosti od oko 300,000 KM.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM. Za njegovu sprovedbu zadužen je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *