Akcija proljetnog uređenja okoliša

U nedjelju 19.3.2017. povodom 22. marta – Svjetskog dana voda organizovano je proljetno uređenje i čišćenje na cijeloj teritoriji općine Tešanj.

Predstavnici MZ Mrkotić, zajedno sa omladinom i polaznicima mektebske nastave organizovali su akciju čišćenja smeća uz lokalne puteve, od magistrale prema stazi zdravlja i čišćenju kompletne staze zdravlja, čišćenje oko šehidske česme i džamije. Poslije akcije je slijedilo druženje uz roštilj svih učesnika.

 

Sportsko ribolovno društvo Jelah je također organizovalo akciju čišćenja obala rijeke Usore i Bosne, na ribarskoj stazi u Jelahu, brani u Kraševu i u Šijama kod 5+. Očišćen je teren uz ribarsku stazu, na Rastokama i kod mosta na rijeci Usori, kao i kod brane u Kraševu.

 

USR BLINKER Kalošević, članovi KBS BORAC iz Jelaha u saradnji sa učenicima iz Kaloševića organizovali su akciju čišćenja obala rijeke Usore i jezera Mrkotić, pristupnih puteva, platoa Eko parka u Kaloševiću i Izletišta kod jezera Mrkotić. Učenici su očistili dvorište osnovne škole, plato ispred mjesne zajednice Kalošević i Eko park, dok su ribolovci očistili obale rijeke Usore nizvodno do jezera Mrkotić. Pored jezera Mrkotić zasađeno je dvadeset sadnica višnje.

 

Odred izviđača Crni vrhTešanj izveo je akciju na uređenju Turističko-rekreacione zone Kiseljak. Uređene su zelene površine, te vodotok rijeke, od izvorišta kiseljaka Oaza do mosta na ulazu u Karadaglije. Akciji su se priključili i polaznici mektebske nastave džemata Karadaglije. Inače, MIZ Tešanj je na svih 36 lokaliteta gdje se obavlja mektebska nastava organizovao čišćenje okoline sa polaznicima mektebske nastave.

Predstavnici MZ Piljužići su čistili teren oko potoka, kao i uređenje prostora oko sportskog terena i kancelarije MZ Piljužići.

 

Općina Tešanj je angažovala nezaposlene osobe sa Biro-a na uređenju parka oko mezara Muse Ćazima Ćatića, dok su sve firme na zimskom održavanju radile na čišćenju kolovoza od zaostalog posipnog materijala.

Svim učesnicima akcije (cca 1800) uručene su zaštitne rukavice, vreće za smeće, sendviči i sokovi, koje je obezbjedila Općina Tešanj. Prikupljeno smeće (preko 500 vreća) JP RAD je odvezla na gradsku deponiju u Bukvu.

 

Akcija se nastavlja i trajat će do 26.03, a svi zainteresovani, mogu se prijaviti na kontakt telefon 061 266-123 (Meho Alić) ili 062 362-756 (Sedad Alićehajić).

 

Općina Tešanj će sa nezaposlenim osobama sa Biro-a nastaviti čišćenje korita rijeke Tešanjke duž cijelog toka i čišćenje kolovoza od zaostalog posipnog materijala sa firmama na zimskom održavanju.

 

Apelujemo na sve građane da se odgovorno ponašaju prema prirodi i da smeće odlažu na predviđena mjesta bez zagađivanja životnog prostora.

 

 

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *